Samhälle

Ny japansk ö bildad av vulkanutbrott

Den nybildade ön syns till höger. Foto: Japans kustbevakning
Den nybildade ön syns till höger. Foto: Japans kustbevakning
Rök från vulkanutbrottet. Foto: Japans kustbevakning
Rök från vulkanutbrottet. Foto: Japans kustbevakning
Till vänster i bild syns ön South Iwo Jima och till höger den nybildade ön. Foto: Japans kustbevakning
Till vänster i bild syns ön South Iwo Jima och till höger den nybildade ön. Foto: Japans kustbevakning

En ny liten ö har bildats utanför Japans kust efter ett vulkanutbrott under vattenytan. Men den nya landmassan kan försvinna lika snabbt som den dök upp.

Publicerad

Ön har formen av en halvmåne med en diameter om cirka 1 kilometer, enligt den japanska kustbevakningen. Den dök upp i Indiska Oceanen sydost om Japan.

Undervattensvulkanen Fukutoku Okanoba fick ett utbrott den 13 augusti, rapporterar Japans meteorologiska myndighet i ett pressmeddelande. Den 15 augusti flög den japanska kustbevakningen över området och kunde konstatera att utbrottet fortfarande pågick.

Explosionerna från vulkanutbrottet skickade pimpsten och annat material så långt som upp till 60 kilometer bort, i riktning mot nordväst.

Myndigheterna bedömer att utbrotten kan fortsätta och kustbevakningen har därför utfärdat en varning till fartyg i närheten.

Men frågan är hur långlivad den nya ön blir. The Guardian rapporterar att det kommer att bero på vilket material den består av. Aska och andra fragment lär inte kunna bestå bland vågorna, men fortsatt vulkanisk aktivitet skulle kunna producera lavaströmmar som så småningom kan bilda ett hårdare skal.

Öar har bildats i området på liknande sätt flera gånger tidigare, 1904, 1914 och 1986. Men dessa har alla försvunnit på grund av erosion, rapporterar The Register.

Det är bara några enstaka öar som har bildats från vulkanutbrott under de senaste 150 åren som har klarat sig mer än några månader. Ny Teknik rapporterade för ett par år sedan om Hunga Tonga, som dök upp i Stillahavsriket Tonga år 2015, och som satte griller i huvudet på Nasas forskare fyra år senare. Framför allt var det den klibbiga leran som täckte ön som förbryllade.

En annan känd ö som har klarat sig länge är Surtsey, som bildades utanför Islands sydkust i ett utbrott som pågick mellan 1963 och 1967.