Populärteknik

Nu söker Nasa efter astronauter som vill till Mars

Den amerikanska astronauten Anne McClain vid en presskonferens i fjol. Foto: Dmitri Lovetsky
Den svenskamerikanska astronauten Jessica Meir under en rymdpromenad på internationella rymdstationen ISS i januari. Foto: Nasa/AP/TT
Den svenskamerikanska astronauten Jessica Meir, längst till höger, tillsammans med kollegorna Hazza Al Mansouri från Förenade Arabemiraten och Oleg Skripochka längst ner. Fotot togs strax för avfärden till internationella rymdstationen ISS i september. Foto: Maxim Shipenkov

Tycker du att hårtvätt med viktlöst schampo i ett trångt utrymme är en baggis? Har du alltid drömt om att utforska månen och Mars? Då finns mycket att lära nu, när USA:s rymdstyrelse Nasa har en av sina sällsynta rekryteringsperioder för nya astronauter.

Publicerad Uppdaterad

Nasas hemsida heter det att man är på jakt efter de som ska bli den första kvinnan och nästa man på månen – och sedan fortsätta till Mars. Astronautrekryteringen är den första på mer än fyra år, förra gången sökte över 18 000 till de elva platserna på den minst sagt utmanande utbildningen.

"Det är så värt det", peppar astronauten Anne McClain, som blev färdig med sin utbildning 2013, i ett inlägg på Nasas hemsida.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här