Digitalisering

Nu ska Bosch bli störst i världen på iot

Foto: Martin Stollberg Foto: Martin Stollberg
Foto: Martin Stollberg Foto: Martin Stollberg

Sensorer, programvara och tjänster. Det är där Bosch lägger krutet när företaget ska ta steget från att vara ett produktbolag till ett tydligare techbolag. Målsättningen är att bli störst i världen på internet of things och leda utvecklingen av smartare produkter och tjänster.

Publicerad

Med över 400 000 anställda fördelade på 440 affärsenheter med verksamhet i 60 länder är privatägda Bosch ett av världens största företag. Den tyska jättens produktportfölj är som bekant omfattande.

Under ledning av vd:n Volkmar Denner pågår en stor kulturvandring. Resan går mot att bli ett mer tech- och serviceinriktat bolag med stort fokus på att göra alla produkter smarta och uppkopplingsbara. Och samtidigt elektrifiera allt som går att elektrifiera och bygga fler programvarubaserade tjänster.

Internet of things, iot, har en central roll i strategin. Till skillnad mot exempelvis General Electric, vars stora molnaffär byggs med Amazons molntjänst som grund, satsar Bosch på egen infrastruktur. Det 130-åriga företaget har investerat tungt i att bygga upp en egen molnplattform för iot-tjänster, Bosch IoT Suite och Bosch IoT Cloud.

– Vi förutspådde tidigt att iot blir en del av allt vi gör. Nu kan vi se att vi hade rätt. Det är inte en big bang utan en stadig utvecklingsresa, säger Volkmar Denner.

Den globala iot-marknaden beräknas växa från 157 miljarder dollar 2016 till 457 miljarder dollar 2020. Det motsvarar en tillväxt på cirka 29 procent per år, enligt Growth Enabler & Market. Den totala siffran på 457 miljarder dollar ska ses som en fingervisning. De välkända analysföretagens beräkningar varierar en hel del.

En sak är i alla fall gemensamt. Marknaden växer snabbt och de största investeringarna sker inom smarta städer, industriell iot och uppkopplad hälsa. Närmast bakom följer investeringar i smarta hem och uppkopplade bilar.

När Bosch kallar till iot-konferensen Bosch Connected World i Berlin är över 4 000 deltagare (många från Sverige) på plats. En tydlig skillnad jämfört med tidigare år är att allt fler traditionella techbolag som exempelvis Oracle, IBM, AWS, Intel, Vodafone, VM Ware, Huawei, Redhat, Cisco, Netapp, SAP och Fortinet finns på plats för att visa upp sina senaste produkter för iot och Industri 4.0.

– Inget enskilt företag kan bygga internet of things själv. Partnerskap är nyckeln för att lyckas, säger Volkmar Denner.

Han berättar att Bosch nyligen startat ett utvecklingscenter med 250 anställda i Berlin. Att etablera sig i den tyska huvudstaden i stället för i närheten av huvudkontoret i Stuttgart är ett tydligt försök att attrahera ny kompetens som vill bo och jobba på den växande startupscenen i Berlin. Målsättningen är att i rask takt öka antalet anställda till 400, med en mix av ingenjörer, programmerare och affärsutvecklare. Allt som utvecklas ska riktas mot utvecklingen inom Industri 4.0, smarta hem, smarta städer och mobilitet.

Centret är bara ett exempel på förändringar som Bosch genomför på sin egen digitaliseringsresa. Ett annat är den nystartade divisionen Mobility Solutions. Här samlar företaget 600 specialister som ska utveckla och sälja digitala och mobila tjänster med stort fokus på fordonsutveckling.

Bosch tror starkt på marknaden för uppkopplade bilar och hänvisar bland annat till PWC, vars analys visar att cirka 470 miljoner uppkopplade bilar rullar på världens gator 2025.

– Digitala anslutningen kommer fundamentalt förändra hur vi tar oss från A till B, och utvecklingen hjälper till att lösa dagens trafikproblem. Vi utvecklar för att förverkliga vår vision om en utsläppsfri, en stressfri och olycksfri mobilitet, säger Volkmar Denner.

Bosch är som sagt mitt inne i en omfattande kulturresa. En del i den resan innebär att man inte kan göra allt själv. Det tar för lång tid. Det här gäller ju för merparten av de globala jättarna. Därför är uppköp av startuper en viktig ingrediens.

Vi har sett hur Apple, Google, Amazon och Microsoft köpt upp mängder av startuper för att kunna utveckla nya tjänster. Bosch är inne på samma väg. Det senaste exemplet är köpet av amerikanska SPLT, som byggt upp en plattform riktad mot företag som vill att personalen samåker mer.

– SPLT har redan 140 000 användare på företag och offentliga myndigheter i USA, Mexiko och Tyskland, ett antal som säkert kommer att föröka sig de närmaste åren, förklarar Denner.

Iot-installationer innebär att stora mängder data samlas in. Data som på ett smart sätt ska analyseras och ge lärdomar om bland annat förbättringar. Dataanalys är en hörnpelare för att skapa smartare produkter och tjänster.

– Det stämmer, och det är bland annat därför som vi satsar mycket på research inom artificiell intelligens och maskininlärning. Vi har cirka 1 400 forskare i Tyskland, USA och Singapore och många dem är inriktade på ai och maskininlärning. Det kommer hjälpa oss inom våra tre huvudområden: elektrifiering, automatisering och iot-anslutningar, säger forskningschefen Michael Bolle.

För att vi ska få säkra och stabila uppkopplade bilar, hem, städer, fabriker, med mera, krävs en robust infrastruktur. Utvecklingen av iot kräver en snabbare utrullning av den femte generationens mobilnät.

– Det går för långsamt med 5g. Vi vill se en snabbare utveckling. Det krävs för att våra och våra kunders visioner ska bli verklighet, säger Volkmar Denner.

Hans önskemål kan vara på väg att bli verklighet. I alla fall om man ska tro Nokias vd Rajeev Suri, i samband med Mobile World Congress i Barcelona, där han sa att länder som USA, Sydkorea och Kina implementerar 5g betydligt snabbare än vad bedömningen var för ett år sedan.

Bosch Group

Vd: Volkmar Denner.

Antal anställda: 400 500.

Omsättning 2017: 78 miljarder euro.

Resultat 2017: 5,3 miljarder euro.

Aktuella med: Målsättningen att bli bäst och störst i världen på iot. Skapat nya divisioner inriktade på iot-utveckling respektive uppkopplade fordon. Samlade nyligen 4 000 kunder och intressenter på Bosch Connected World i Berlin.