Bygg

Nu flyttas husen i Malmberget

Trångt på Köpmangatan när första huset ska igenom.Foto: NSD.
Trångt på Köpmangatan när första huset ska igenom.Foto: NSD.

I dag rullade de första av totalt 70 hus från gruvstaden Malmberget fem kilometer ned mot tvillingorten Gällivare. Gruvbolaget LKAB löser in hus som ligger i vägen för den framtida gruvbrytningen och flyttar dem till säkrare ställen.

Publicerad

Det första huset som rullade genom Malmberget på onsdagen var en suterrängvilla på sju rum och kök, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.
Två hus ska flyttas på onsdagen. Den mest kritiska sträckan är Köpmangatan, där husen står tätt. När husekipaget kommer måste gatan vara tom och därför har ett tillfälligt parkeringsförbud införts.
Färdvägen är Bolagsvägen-Vasagatan-Österlånggatan-Köpmangatan-Hermelinsgatan-Järnvägsgatan-Vintervägen- Mellanvägen och Bussgatan.
Träd har fällts, rondeller har förhöjts med jord och lyktstolpar har vikts åt sidan, allt för att bereda vägen, skriver NSD.
Malmådern i det järnmalmsrika Gällivare malmberg skär igenom hela Malmbergets samhälle ned mot myrmarkena mellan Malmberget och Gällivare.
Gropen delar samhället
Sedan flera år tillbaka delas samhället av på mitten av den gigantiska grop som uppstått sedan man sprängt bort gråstenen ovanför gruvan för att inte riskera oväntade ras.
Nu vill LKAB flytta de hus som ligger närmast gropen samtidigt som man planerar att lösa in fastigheterna i den så kallade trädgårdsstaden som ligger precis ovanför den nya malmåder som man vill exploatera.
För två år sedan provflyttade man ett par tegelvillor i trädgårdsstaden ned till det så kallade Mellanområdet mellan Malmberget och Gällivare där de nu står på ny tomtmark.
Om några år är det dags att genomföra en ännu större samhällsflytt - i Kiruna, tolv mil norr om Malmberget. Stora delar av staden ska flyttas två mil bort för att vara ur vägen när nya malmfyndigheter ska exploateras.