Samhälle

Nordkorea visar upp ny påstådd jätterobot

Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Nordkorea använder återigen kärnvapenspråk för att sätta press på omvärlden. En ny typ av långdistansrobot som presenterats vid en propagandatillställning i Pyongyang väcker oro. Men om den är funktionell är inte känt.

Publicerad

Den gigantiska paraden i huvudstaden hölls officiellt för att fira det styrande kommunistpartiet – formellt Koreas arbetarparti – och dess 75-årsjubileum. Men det egentliga budskapet var enligt bedömare tydligt: Mobila avfyrningsramper fraktade en hittills okänd typ av långdistansrobot genom Pyongyang.

Om den skulle vara äkta är det ”den största vägburna roboten, som drivs med flytande bränsle, någonstans”, enligt militäranalytikern Ankit Panda vid organisationen Federation of American scientists i USA som citeras av nyhetsbyrån AFP.

”Skrämmande perspektiv”

Nordkorea har tidigare testat en robot med kapacitet att nå ärkefienden USA:s fastland. Enligt bedömare finns tecken på att det nya vapnet, utvecklat från denna robot, har funktioner som skulle kunna lura det amerikanska luftvärnet.

– Det är ett skrämmande framtidsperspektiv, säger Melissa Hanham, vid amerikanska tankesmedjan Open Nuclear Network, till AFP.

Om roboten som visades upp är funktionell har inte bekräftats. I det totalitära Nordkorea existerar inga fria medier, all offentlig information är kraftigt regisserad av regimen för att tjäna dess syften.

Samtal om kärnvapennedrustning inleddes mellan USA och Nordkorea 2018, men de kollapsade i fjol. Vid årsskiftet meddelade Pyongyang att ”tidsfristen” för de överenskommelser som nåtts passerats. Och sedan dess har landet meddelat att satsningarna på kärnvapenprogrammet ska intensifieras.

– Det är en besvikelse att Nordkorea fortsätter att prioritera det förbjudna kärnvapen- och robotprogrammet i stället för att arbeta för en ljusare framtid för det nordkoreanska folket, säger en företrädare för den amerikanska regeringen till nyhetsbyrån Reuters.

Vapenuppvisningens syfte

Vid lördagens parad förevisades också en robot av typen Pukguksong 4A, som kan avfyras under vattnet, rapporterar BBC.

Iklädd grå kostym och grå slips höll diktatorn Kim Jong-Un ett tal från ett podium på Kim Il-Sung-torget, döpt efter landets grundare tillika Kim Jong-Uns farfar.

– Vi ska fortsätta bygga upp vår nationella försvarskapacitet, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Militärparaden omfattade tusentals soldater ur de olika vapenslagen. Allt var väl koreograferat, med steglängder och armrörelser och blick upp mot ledarskapets podium.

Till skillnad från vid många tidigare propagandatillställningar tilläts inga internationella medier denna gång att närvara vid firandet i Pyongyang.

Nordkorea har de senaste månaderna haft sina gränser stängda på grund av coronapandemin.