Samhälle

Nordkorea sköt ny missil mot Japan

Människor går förbi en skärm som visar nyheten om att Nordkorea avfyrat en ny missil. Foto: Eugene Hoshiko
Människor går förbi en skärm som visar nyheten om att Nordkorea avfyrat en ny missil. Foto: Eugene Hoshiko

"Robotuppskjutning! Robotuppskjutning! En robot verkar ha skjutits upp från Nordkorea. Ta skydd i en byggnad eller under jord."

Publicerad

Det skrämmande högtalarmeddelandet larmade miljoner japaner i gryningen, sedan Nordkorea skjutit iväg sin andra robot över landet på mindre än en månad.

Meddelandet ljöd under den tidiga morgonen tillsammans med sirener och nödsignaler.

– Skrämmande? Javisst, men det är inget vi kan göra, säger Isamu Oya, 67, som äger en sushirestaurant i den lilla fiskestaden Erimo på Hokkaido, Japans nordligaste huvudö.

– Myndigheterna säger att vi ska ta skydd i en stabil byggnad, men vi har ingen sådan här. Vi kan inte göra någonting, vi har inget val.

Läs mer:

Roboten sköts i väg klockan 06.57 lokal tid och flög över Hokkaido mot Stilla havet klockan 07.06. Den föll i havet 200 mil öster om Hokkaido, enligt japanska medier. Det är andra gången Nordkorea skjuter en robot över ön på kort tid.

– Jag kan inte säga att vi har vant oss vid det här. Jag menar, roboten flög rakt över vår stad. Det är inte så tryggt att höra, säger Yoshihiro Saito, som arbetar i Erimo.

– Det är ganska läskigt. Jag hörde att den flög 200 mil ut i Stilla havet och landade, och att 16 skepp fanns under dess bana.

Invånarna i jordbävningsdrabbade Japan är vana vid katastrofövningar och tränade att ta skydd, men de har bara några minuter på sig vid robotlarm och många invånare känner sig hjälplösa.

– Det är skrämmande. Myndigheterna uppmanar oss att fly till stabila byggnader men vi kan inte göra det så snabbt, säger Yoichi Takahashi, 57, i Kushiro på Hokkaido.

Frukost-tv i Japan visade under morgonen varningsmeddelanden, och automatiska sms skickades till människors mobiler.

Tågen ställdes tillfälligt in mellan den största huvudön och Hokkaido.