Miljö

Norden ska leda grön men svår omställning

Sveriges fordonsflotta ska till 70 procent vara fossilfri år 2030. Därför krävs miljövänliga drivmedel, som biogas, enligt debattörerna. Foto: Claudio Bresciani/TT
Sveriges fordonsflotta ska till 70 procent vara fossilfri år 2030. Därför krävs miljövänliga drivmedel, som biogas, enligt debattörerna. Foto: Claudio Bresciani/TT

De nordiska statsministrarna bekänner sin tro på att länderna i Norden är som gjorda för att leda världen i den gröna omställningen.

Publicerad

– Våra länder har världsrekord i omställning, sade statsminister Stefan Löfven (S) vid Nordiska rådets session i Stockholm.

Hans borgerliga kollega från Norge, Erna Solberg, sa att det inte går att ta ett steg tillbaka, det är inte business as usual om man vill klara klimatomställningen. Men hon varnade för att tro att det blir lätt.

– Vi måste ställa om på ett sätt som gör att vi får folket med oss. De som tror att det bara handlar om vilja att göra drastiska minskningar av klimatutsläppen har fel, det handlar om stora förändringar för näringslivet och i folks vardag, sade Solberg.

”Ett nordiskt sätt”

Hon påminde om att bilberoendet i Norge är stort och att det bara för norrmännens räkning, på en ganska kort tidsperiod, handlar om att växla 2 miljoner fossildrivna bilar med en genomsnittlig livslängd på 18 år till något annat. En stor del av Norges nuvarande välstånd är dessutom byggt på olja och gas.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) beskrev det som att Norden och världen står vid en skiljeväg vad gäller klimatpolitiken. Utebliven handling riskerar att skapa uppgivenhet i kommande generationer, hävdade hon.

– Min starkaste appell här är att vi ska ställa om på ett nordiskt sätt, sade hon.

Hon beskrev det som att det handlar om strukturella och kollektiva åtgärder och insatser för klimatet som innebär en rättvis fördelning utan ökade klyftor i omställningen.

Stefan Löfven medgav, på en pressträff efter statsministrarnas inlägg i debatten på sessionen, att skiftet på transportområdet inte hör till de enklare. Sverige är minst lika bilberoende som Norge och har 5 miljoner bilar i trafik. Enligt januariöverenskommelsen mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna är målet att inga fossildrivna bilar ska få säljas efter 2030.

– Elbilspriset kommer att gå ner, all sådan ny teknik blir billigare och billigare, sade Löfven och tillade att han också sätter stort hopp till biogas som fossilersättare.