Innovation

Nobelpristagare tagen på sängen

Nyvaken och glädjefylld. Så lät Shuji Nakamura, en av årets Nobelpristagare i fysik när han fick vet att han är en av tre som får Nobelpriset i fysik för den blå lysdioden.

Publicerad

Redan i januari år 1999 kunde Ny Teknik berätta att det lilla japanska företaget Nichia blev först i världen med att börja leverera provexemplar av en fungerande blå laserdiod. Ledare för forskarlaget bakom bedriften var Shuji Nakamura. Idag arbetar han vid University of California, USA.

För en timma sedan fick han motta det samtal som forskare världen över längtar efter. Klockan tre amerikansk tid väcktes han av Staffan Normark, Kungliga vetenskapsakademiens ständiga sekreterare, som meddelade att han är en av årets tre mottagare av Nobelpriset i fysik.

- Jag är så otroligt glad, säger han över en rasslig telefonlinje.

Av de tre pristagaren fick Staffan Normark även tag i japanen Hiroshi Amono vid Nagouya University. Både Nakamura eller Amono var helt oförberedda på att de skulle få priset, enligt vad de sa till Staffan Normark. Isamu Akasaki från Meijo University lever fortfarande i okunnighet, han befinner sig på ett flyg mellan Japan och Frankrike.