Innovation

Nobelpris till Ardem Patapoutian och David Julius – för upptäckt om receptorer

Pristagarna David Julius och Ardem Patapoutian. Foto: Jessica Gow/TT
Pristagarna David Julius och Ardem Patapoutian. Foto: Jessica Gow/TT
Nobelkommitténs ordförande Thomas Perlmann tillkännager årets Noblpristagare i medicin. Foto: Jessica Gow/TT
Nobelkommitténs ordförande Thomas Perlmann tillkännager årets Noblpristagare i medicin. Foto: Jessica Gow/TT
Nobels medalj. Arkivbild. Foto: Florence Montmare
Nobels medalj. Arkivbild. Foto: Florence Montmare

Årets Nobelpris i medicin/fysiologi går till de två forskarna David Julius och Ardem Patapoutian, verksamma i USA. De får priset för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

Publicerad

Strax efter klockan halv tolv avslöjade Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet pristagarnas namn. Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen, säger att forskarna var väldigt glada när han fick tag på dem telefonledes.

SVT konstaterar att Nobelförsamlingen lyckades överraska många med sitt val.

– Jag tror att vi lyckades överraska även vinnarna själva. Jag fick tag på dem i sista stund. De var överraskade och mycket mycket glada, säger Thomas Perlmann till SVT.

– De är bägge makalösa forskare som har öppnat upp de här dörrarna för det här sinnet, känseln, på ett sätt som är helt enastående.

Viktigt för vår överlevnad

I ett pressmeddelande från Nobelförsamlingen beskrivs förmågan att uppfatta värme, kyla och beröring som avgörande för vår överlevnad.

– Det är något vi tar för givet varje dag. Vi tänker inte ens på att vi har känseln, men vi använder den hela tiden och utan den överlever vi inte, säger Thomas Perlmann.

Det forskarna har lyckats ta reda på är hur temperatur och tryck översätts till nervsignaler.

David Julius har använt växtämnet kapsaicin, som framkallar känslan av hetta, för att identifiera en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar.

Ardem Patapoutian använde "en sinnrik metod" för att förstå hur celler reagerar på mekaniskt tryck, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande. Han upptäckte en helt ny klass av sensorer som finns både i hudens nervändar och inre organ.

"Banbrytande upptäckter"

"Upptäckterna utgjorde startskottet för en snabb utveckling som innebär att vi nu förstår hur förnimmelse av värme, hetta, kyla och olika mekaniska stimuli kan uppstå i vårt nervsystem. Pristagarnas banbrytande upptäckter har därigenom förklarat en fundamental del av vår förmåga att uppfatta omgivningen", skriver Nobelförsamlingen.

Upptäckterna gjordes relativt nyligen för att vara i Nobelsammanhang, enligt Gunilla Karlsson Hedestam, vice ordförande i Nobelkommittén.

– Det är inte så längesen, vissa pris går ju väldigt långt tillbaka i tiden. Men det här har egentligen nystats upp under 2000-talet, säger hon till SVT.

Hon beskriver hur upptäckterna fått betydelse för att dämpa smärta, exempelvis efter bältros.

– Tillämpning har redan börjat komma vad gäller de temperaturkänsliga kanalerna. De är nära kopplade till smärta, och här finns det smärtdämpande medel redan som används i vissa situationer där man får en kronisk smärta, säger Gunilla Karlsson Hedestam till SVT.

I fjol delade amerikanerna Harvey J Alter och Charles M Rice, samt britten Michael Houghton, på medicinpriset. De belönades för forskning som har gjort det möjligt att behandla virussjukdomen hepatit C.

Fakta: Pristagarna

David Julius föddes 1955 i New York, USA. Han doktorerade 1984 vid University of California, Berkeley och genomförde därefter postdoktoral utbildning vid Columbia University i New York. Sedan 1989 har David Julius bedrivit forskning vid University of California, San Francisco där han nu är professor.

Ardem Patapoutian föddes 1967 i Beirut, Libanon. Som ung flyttade han från det krigsdrabbade Beirut till Los Angeles, USA. Han doktorerade 1996 vid California Institute of Technology, Pasadena, Kalifornien och genomförde därefter postdoktoral utbildning vid University of California, San Francisco. Sedan 2000 bedriver han sin forskning vid Scripps Research, La Jolla, Kalifornien där han nu är professor. Han är Howard Hughes Medical Institute Investigator sedan 2014.

Källa: Nobelförsamlingen