Digitalisering

Moore argument inför investerare

Lars Nyberg, vd för Telia Sonera Foto: Victor Brott
Lars Nyberg, vd för Telia Sonera Foto: Victor Brott
Mer kapacitet för pengarna.
Mer kapacitet för pengarna.

När Telia Soneras vd Lars Nyberg talar med aktieanalytiker använder han Moores lag som argument. Och Ericsson använder den för att motivera sin höga FoU.

Publicerad

Datatrafiken i Telia Soneras mobila nät har exploderat de senaste åren. Förklaringen är Iphone och rader av Androidmobiler, som har gjort det lätt och kul att surfa på nätet. Nästan gratis är det också. Betalningen har i alla fall inte utvecklats i takt med dataanvändningen.

– När jag ökar kapaciteten i näten med 100 procent är folk bara beredda att betala kanske fem procent mer i pengar, har Lars Nyberg sagt i tidigare intervjuer.

För att klara den ökade belastningen måste Telia Sonera bygga ut kapaciteten. Ett faktum som oroar aktieanalytiker, som ser framför sig ett bolag med ökade utgifter utan motsvarande intäktsökning.

Men det behöver de inte oroa sig för, försäkrar vd Lars Nyberg och hänvisar till Moores lag, som förutser fördubblad kapacitet för samma pris var 18:e månad.

– Vi ska inte öka investeringarna nämnvärt. Ericsson och Huawei kommer att kunna erbjuda dubbelt upp i kapacitet var 18:e månad till samma pris, har Nyberg sagt vid flera tillfällen.

Ericsson använder också Moores lag i samtal med investerarna. I första hand som argument för sin höga FoU-budget. På så sätt hoppas man kunna erbjuda ny funktionalitet som motiverar en prishöjning.

Tidigare har mobilsystemtillverkarna dessutom kunnat kompensera prispressen med en kraftigt ökad efterfrågan av helt nya mobila nät världen över. Men nu växer den inte lika kraftigt längre. Det finns redan över 5,5 miljarder mobilabonnemang på världens sju miljarder människor.

Så för att kunna fortsätta att växa har både Ericsson och Huawei identifierat två nya tillväxtområden.

- Mobila uppkopplingar till prylar. Båda företagen har en vision om 50 miljarder uppkopplade prylar år 2020.

- Utrustning till andra branscher än teleoperatörerna. Både Ericsson och Huawei har numera ambition att börja sälja till företag inom såväl transport-, energi-, bank- och finansbranschen som den offentliga sektorn.