Populärteknik

Möglig musmat hejdade Space X-rymdraket

Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty/TT & AP Photo/John Raoux/TT
Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty/TT & AP Photo/John Raoux/TT

Att upptäcka att den medhavda maten är skämd är ingen höjdare. Särskilt om man är på väg ut i rymden. Men denna gång upptäckte Nasa fadäsen i tid.

Publicerad

Det var ett parti mat till ett experiment med möss på Internationella rymdstationen (ISS) som visade sig dåligt, vilket fick till följd att raketföretaget Space X uppskjutning flyttas från tisdagen till onsdagen.

"Mögel upptäcktes på matbitarna till gnagarstudien, innan de överlämnades till Space X", skriver USA:s rymdstyrelse. "Personal behöver en extra dag för att byta ut matbitarna".

Musfodret är bara en liten del av de sammanlagt 2,5 ton utrustning som ska finnas ombord när Falcon 9-raketen väl kommer i väg från Florida. Där finns också förnödenheter till astronauterna där uppe, samt bland annat en liten satellit byggd av studenter i Århus.

I den danska staden håller man nu tummarna för att slippa ytterligare förseningar.

– Den ska upp senast torsdag, annars stänger butiken så att säga, berättar Ole J Knudsen vid Aarhus Universitet för nyhetsbyrån Ritzau.

– Rymdbasen ligger nära Orlandos flygplats. Och man stoppar uppskjutningarna under december av hänsyn till flygtrafiken och de många Disney World-besökarna framåt jul.