Digitalisering

Moderna spelkonsoler energibovar

Amerikanska miljöorganisationen NRDC säger att USA kan spara en miljard dollar per år i energikostnader.

Publicerad

Problemet är enkelt: Folk stänger inte av sina spelkonsoler när de slutat spela. Och eftersom det står en spelkonsol i 40 procent av Amerikas hem blir det totalt sett en stor energislukare. Miljöorganisationen NRDC räknar med att spelkonsoler förbrukar ungefär lika mycket elektricitet som hela San Diego (1 266 731 pers – Wiki).

Och det är Playstation 3 och Xbox 360 som är de stora syndarna i familjen. Inte minst för att de nästan slukar lika mycket energi när de är inaktiva som när de används. Den som köpt en PS3 bara för blu-ray-spelaren får dessutom veta att konsolen drar fem gånger mer ström än en vanlig blu-rayspelare från Sony.

Både Microsoft och Sony får dock erkännande för att de löpande förbättrar funktioner i nya, uppgraderade versioner. NRDC kräver dessutom ett större ansvarstagande från alla aktörer i branschen att upplysa om den lilla åtgärd som löser problemet av sig själv – att trycka på avstängning efter avslutat session. NRDC har också förslag på flera metoder som försätter konsolen i viloläge efter en tid av inaktivitet.

Bäst i klassen är Wii som bara kostar en tiondel av den billigaste Xbox-modellen i energiförbrukning.