Digitalisering

Mobiltelefoner ger besked om bilköer

Genom att hålla reda på var tusentals mobiltelefoner befinner sig vet man också var det är mycket biltrafik på vägarna. Det och mycket annat är möjligt med en ny mobil positioneringsteknik. Telia kan bli först ut med att använda tekniken i Sverige.

Publicerad
Inom en snar framtid kan Telia komma att erbjuda sina kunder en mobil tjänst som berättar om trafikläget på vägarna i hela Sverige. Operatören kommer i så fall även att kunna sälja informationen till exempelvis Vägverket eller till företag som erbjuder aktuella trafikdata till bilnavigatorsystem.

Bakgrunden är en ny typ av mobil positionering för stora mängder telefoner. Traditionell positionering av mobiltelefoner bygger på att man aktivt kontrollerar var en telefon befinner sig just nu, vilket innebär en belastning på nätet. Den nya tekniken använder istället information som redan finns i nätet om var de enskilda telefonerna senast var aktiva.

Får aktuell information
Informationen kan vara några minuter gammal. Å andra sidan är den så omfattande att den genom dataanalys till exempel kan berätta om trafikläget på vägarna. Dessutom har människor en tendens att börja använda sina mobiltelefoner just i bilköer, och systemet får då massor med aktuell positioneringsinformation just där.

- Systemet ger en överraskande bra bild över trafiksituationen, konstaterar Patrick Thorén, ansvarig på Telia för teknik och affärer när det gäller Rodin24, en brittisk produkt som använder den nya positioneringstekniken och som ingår i Ericssons partnerskap, Mobility World.

Nära lansering
Han vill inte kommentera när eller om Telia ska börja använda Rodin24. Systemets tillverkare, Applied Generics, uppger dock att dess svenska partner är mycket nära en kommersiell lansering.

Svenska Cellpoint som arbetar med traditionell positionering ser med intresse på tekniken och planerar på sikt att erbjuda den genom samarbete med något annat företag.

- Det finns en hel del användningsområden där det tillför något till det vi gör i dag. Man kan till exempel skicka ut reklam till 5 000 personer runt Stureplan, något som inte är möjligt med vanlig positionering, säger Jonas Rosenlind, informationsansvarig för Cellpoint i Sverige.