Säkerhet

Mitt under protestvågen i Kina – Apple försvårar informationsdelning

Demonstranter håller upp vita pappersark, som ska symbolisera censur, under en demonstration i Peking på söndagen. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Demonstranter håller upp vita pappersark, som ska symbolisera censur, under en demonstration i Peking på söndagen. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Just nu rasar omfattande coronaprotester i Kina. Samtidigt har Apple begränsat Airdrop, en funktion som har varit viktig för att snabbt sprida information mellan demonstranter i landet. 

Publicerad

På sistone har coronasmittotalen ökat i Kina – vilket har fått följden att nya restriktioner införts i miljonstäder som Peking, Shanghai och Kanton (Guangzhou).

Tidigare har hundratals miljoner människor hållits inlåsta i sina hem eller karantänläger i Peking, rapporterar medier.

Kräver Xi Jinpings avgång

Delar av landets stora befolkning har fått nog efter införandet av de nya reglerna, och den senaste tiden har det rasat omfattande protester i landet. 

Invånare i Peking köar för rutintester av covid-19, en viktig del av den kinesiska strategin mot smittspridning. Foto: Andy Wong AP/TT
Invånare i Peking köar för rutintester av covid-19, en viktig del av den kinesiska strategin mot smittspridning. Foto: Andy Wong AP/TT

I helgen hölls demonstrationer på åtminstone 79 universitet i 15 provinser, samt i flera andra delar av Kinas städer, skriver Reuters.

Protesterna fokuserade i början på Pekings nolltolerans mot coronaviruset, men övergick sedan till att även omfatta krav på demokrati, mer yttrandefrihet, ett öppet internet – samt president Xi Jinpings avgång.

Airdrop vingklipps – enbart i Kina

Samtidigt har Apple valt att begränsa en inbyggd Iphone-funktion som spelade en viktig roll i organiseringen av demonstrationer som tidigare hållits i landet, bland annat i Hongkong 2019.

Airdrop i Ios 16. Foto: Apple
Airdrop i Ios 16. Foto: Apple

Funktionen i fråga heter Airdrop, och den använder Bluetooth och wifi-uppkoppling för att skicka bilder och videoklipp mellan Iphoneanvändare. 

Under Hong Kong-protesterna blev Airdrop ett sätt för demonstranterna att kringgå ”The Great firewall of China”, ett digitalt censurverktyg för att övervaka alla internettrafik till och från Kina.

Begränsas i och med Ios 16.1.1

Med Airdrop, som funnits sedan Ios 7 och Mac Os X 10.7, kan en Iphoneägare skicka filer till andra Ios- och Mac Os-användare som finns nära – förutsatt att de har funktionen påslagen.

Nu har Apple valt att begränsa Airdrop för Iphoneanvändare i Kina specifikt. Det skedde i och med uppdateringen till Ios 16.1.1, som nådde landet för några veckor sedan, rapporterar 9to5mac

Funktionen finns kvar i Kina även efter uppdateringen, men är vingklippt. Tidigare har det gått att skicka ett obegränsat antal filer till ALLA Apple-användare som finns i närheten, men nu har den möjligheten begränsats till tio minuter.

Iphone 14 Pro, lanserad i september 2022. Foto: Press
Iphone 14 Pro, lanserad i september 2022. Foto: Press

Däremot finns det ingen tidsfrist för den som använder Airdrop för att skicka information till personer som redan är tillagda som kontakter i mobilens adressbok.

"Airdrop ska uppdateras globalt"

Apple har ännu inte kommenterat den kinesiska uppdateringen, rapporterar Business Insider. Men i en tidigare Bloomberg-intervju säger Iphonetillverkaren att man planerar att begränsa Airdrop även för alla användare globalt i en kommande uppdatering.  Detta för att motverka fildelning som användarna kan uppleva som "oönskad", enligt Apple.

Inga förändringar för svenska användare – än

Ios 16.1.1 rullades ut till svenska användare nyligen, men på våra breddgrader ligger fokus på säkerhets- och buggfixar. Airdrop har inte begränsats här, och det går fortfarande att skicka videoklipp och bilder till alla om man vill det.

Nästa uppdatering, Ios 16.2, väntas i december, men det är i nuläget oklart om den kommer att strypa Airdrop-inställningarna även för svenska användare.