Mikael bygger en egen solcellspark

2014-09-03 05:30  
Mikael Saksi har fått upp den första av sina 1 500 solpaneler. Solcellsparken som byggs utanför Norrköping blir den första i landet som ägs av en privatperson. Foto: Privat

Tandläkaren Mikael Saksi plockar ut pensionspengar och bygger en av landets största solcellsparker. <br/>– Solcellerna känns säkrare än pensionen, säger han.

I mitten av februari nästa år ska 1500 solcellsmoduler börja omvandla solstrålar till el på en bergknalle på Vikbolandet utanför Norrköping. Den nya solcellsparken får en installerad effekt på 400 kilowatt och blir därmed en av Sveriges största solcellsparker. Det är dessutom den första som ägs av en privatperson: Mikael Saksi med egen tandläkarpraktik i Norrköping.

– Jag gillar att driva projekt, är intresserad av klimatet och tycker att energi ska produceras där den används, säger han.

Ekonomin är också ett tungt argument. Mikael Saksi satsar fem miljoner kronor i sin park, en investering som delvis görs med pensionspengar från hans tandläkarpraktik.

– Solcellerna ger en garanterad avkastning som känns säkrare än pensionen, säger han.

Han räknar med att producera och sälja 400 000 kilowattimmar per år till energibolaget Bixia. Med dagens elpriser räknar han med en årlig intäkt på 200 000 kronor.

– På kort sikt är lönsamheten lite tveksam eftersom elpriset är så lågt. Men anläggningen har en livslängd på 30 till 50 år, och på lång sikt är jag övertygad om att det blir en god affär, säger han.

Kalkylen kan förbättras om han får ett bidrag. År 2009 införde regeringen ett investeringsstöd för solceller, och Mikael Saksi hoppas på maxbeloppet, 1,2 miljoner kronor. Men de avsatta pengarna sinar, och många har ansökt om stödet. Vanliga villaägare med solceller på taket såväl som ägare av större anläggningar.

Johan Lindahl, svensk representant i internationella energimyndighetens solcellsprogram, IEA-PVPS, ser ett ökat intresse för allt större anläggningar.

– Priserna på solceller sjunker och utbyggnaden av solcellsparker börjar ta fart, säger han.

I fjol installerades 19,1 MW solcellseffekt i landet om man räknar med allt från stora anläggningar till små villainstallationer. Det är än dubbelt så mycket som året innan.

 

Svenska solcellsparker växer över megawatt-gränsen

Två solcellsparker spränger 1 megawatts-gränsen i år. Ytterligare en rad stora anläggningar tas i drift.

Här är ett urval:

  • Sveriges första solcellspark med en installerad effekt på 1 megawatt invigdes i februari av företaget Kraftpojkarna. Längs E18 utanför Västerås står drygt 90 rörliga solföljare som vrider sig för att följa solen. Investeringen på cirka 20 miljoner ska ge 1,2 miljoner kilowattimmar per år.
  • I höst tar energibolaget Arvika Kraft en ny anläggning i drift på en gammal soptipp. De 4 080 modulerna ger en installerad effekt på drygt 1 megawatt. Årsproduktionen är 927 000 kilowattimmar.
  • Postnord har satt solpaneler på den nya postterminalen norr om Stockholm. Den ska ge runt 550 000 kilowattimmar per år och täcka 8 procent av terminalens elförbrukning.
  • Energibolaget Halmstads Energi och Miljö driftsätter i höst en solcellspark på cirka 500 kilowatt på en gammal deponi. Den väntas producera 500 000 kilowattimmar årligen och har kostat 10 miljoner kronor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer