Populärteknik

Meir blir första svenska kvinna i rymden: ”Hon är ett ess i dräkten”

Foto: Adam Ihse/TT
Foto: Adam Ihse/TT

Svensk-amerikanska Jessica Meir har fått sitt uppskjutningsdatum. I september flyger hon till den Internationella rymdstationen.

Publicerad

Det blir Jessica Meirs första rymdtur. Planen är att hon skjuts upp ihop med två kolleger den 25 september och stannar på rymdstationen till våren 2020.

Jessica Meir är både svensk och amerikansk medborgare och valdes ut till Nasas astronaututbildning 2013. Sedan 2015 har hon varit färdigutbildad och väntat på besked om sin första rymdresa.

När hon når rymdstationen kommer flera av hennes klasskamrater att befinna sig där, till exempel Christina Koch, som nyligen fick sin vistelse i rymden förlängd till 2020. Hon kommer därmed att slå rekordet för den längsta tiden en kvinna vistas i rymden.

– Jag ser fram emot Jessicas kompetens för rymdpromenader. Hon är ett ess i dräkten, säger Christina Kock i en intervju med Nasa-TV.

Jessica Meir har en doktorstitel i marinbiologi och har tidigare studerat djur i extrema miljöer, till exempel på Antarktis och Himalaya.

Andelen kvinnor i rymden ökar

Hennes pappa är israel och mamman kommer från Västerås. Jessica Meirs två äldre systrar är födda i Sverige, men själv föddes hon efter familjens flytt till USA.

– Min vision att bli astronaut har alltid handlat om känslan av att vara i rymden och titta ner på jorden nedanför, den sköra blå bollen som snurrar nedanför och alla du känner och alla platser du har varit på finns där. Det är känslan jag ser fram emot, säger hon i en intervju med Rymdstyrelsen.

I flera intervjuer har Jessica Meir sagt att hon helst av allt vill åka till månen.

– För att kunna ta oss till Mars tror jag att vi först måste åka tillbaka till månen. Så det skulle vara mitt drömuppdrag, att åka till månen.

Nasaklassen där både Jessica Meir och Christina Koch ingick var den första som hade en jämn könsfördelning av kvinnor och män. När de nu är färdigutbildade ökar andelen kvinnor i rymden.

Jessica Meir säger i en intervju med Nasa-TV att hon tror att det är viktigt med förebilder för unga flickor och pojkar.

– Ett av mina favoritframträdanden var i skolan i min hemstad där en flicka kom fram efteråt och sa att det hade ändrat allt för henne. Hon insåg att hon kunde göra allt hon vill.