Lysdioder gör städer smartare

2015-03-13 05:30  

Framtidens gatlykta är inte bara energisnål – den har egen ip-adress och kommunicerar trådlöst med sin omgivning också. Ny Teknik har besökt Europas största testområde för lysdioder i utomhusbelysning.

Skymningen faller över industriområdet Albertslund utanför Köpenhamn, och 300 lysdiodslyktor tänds upp. Ingen gata är den andra lik när det gäller ljus – här strålar 50 olika typer av armaturer med lysdioder, led.

Många sprider ett behagligt sken, andra vill man knappt titta på för de sticker så vasst i ögonen. Några har stilren design, somliga är klumpiga. I ena änden av en vägsnutt är ljuset gulvitt, i andra änden strålar det kallvitt. Inte lika mysigt, men kontrasten är bättre.

De mest spektakulära lamporna fixar elen själva. De har solceller på stolpen, på armaturen eller på små segelliknande konstruktioner. Två stolpar har helgarderat med en vindturbin i toppen.

Varenda lampa har dessutom sin egen ip-adress, kommunicerar trådlöst med grannlamporna och kan övervakas och styras individuellt från ett kontrollrum.

– Lyktorna bildar ett it-system som täcker hela området. Det kan användas för att varna för halka, hitta lediga parkeringsplatser eller upptäcka när brunnen behöver rensas, säger Kim Broström, teknikchef på Doll, Danish Outdoor Lighting Lab, Europas största demonstrationsprojekt för avancerad utebelysning.

För att klara sådana funktioner krävs olika typer av sensorer. Hittills finns rörelsesensorer i området: kameror, radar och infrarött ljus. De används för att styra ljuset på en cykel- och gångbana. När någon kommer trampande rattas ljuset upp på max, men så fort personen passerat dämpas ljuset igen. Allt för att spara energi. Under året ska sensorer som mäter andra saker installeras. Samtidigt ska ännu fler lampsorter sättas upp, och lamptillverkarna står i kö för att få vara med.

Även besökarna har vallfärdat till Albertslund sedan Doll tände ljuset i september. Brittiska BBC, kinesiska CCTV, amerikanska CNN och New York Times har gjort reportage. Men Ny Teknik är, enligt Kim Broström, den första svenska tidning som gör en ljussafari i området.

En annan stor besöksgrupp är kommuner. Många danska orter har redan börjat ersätta traditionella gatlampor med energisnåla lysdioder.

Enbart i Köpenhamn installeras 22 000 internetuppkopplade lysdiodslampor de närmaste åren till en kostnad av 260 miljoner danska kronor. I gengäld räknar kommunen med att sänka elnotan med närmare 60 procent. Landets näst största kommun Århus installerar ännu fler, 29 000 stycken.

– Att byta belysning är en stor investering, och många kommuner saknar kunskap om led-tekniken. Här kan de själva jämföra olika armaturer och testa kontrollsystemen som ska styra dem, säger Kim Broström.

Att Danmark satsar mer på lysdioder än Sverige beror till stor del på de höga danska elpriserna, enligt Morten Reimann, säljchef på Philips Lightings danska kontor. Samtidigt tycker han att det kan vara smartare att inte installera tusentals lampor samtidigt, som många danska kommuner gör.

– Köper man alla lampor som kommunen behöver på en gång så missar man den snabba teknikutvecklingen. Lysdioderna blir hela tiden ännu mer energieffektiva, säger han.Följ Ny Teknik på Facebook!

Danish Outdoor Lighting Lab

  • Doll, Danish Outdoor Lighting Laboratory, utanför Köpenhamn är Europas största testområde för gatubelysning med lysdioder, led.
  • Hittills finns 50 olika sorters gatlyktor från 20 företag. Totalt belyser 300 lampor drygt nio km bil-, cykel och gångvägar.
  • Varje lampa har en egen ip-adress, och styrs med något av de nio styrsystem som också testas.
  • Doll invigdes i september 2014. Projektet har fått 15 miljoner danska kronor av Energistyrelsen, den danska energimyndigheten.
  • I Doll ingår även ett labb där lampors kvalitet mäts och ett virtuellt labb, där belysning kan visualiseras i 3d.

Charlotta von Schultz

Mer om: Lysdioder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer