Populärteknik

Lund: Jupiter låg fyra gånger längre bort

Foto: Nasa/JL-Caltech
Foto: Nasa/JL-Caltech

De trojanska asteroiderna avslöjar hur långt Jupiter har flyttat sig på bara 700 000 år. Enligt Lunds universitets datorsimuleringar låg planeten fyra gånger längre bort från solen.

Publicerad

Astronomerna har hunnit observera så många främmande solsystem för att inse att vårt eget har en del unika särdrag. Exempelvis ligger gasjättar som Jupiter ofta placerade nära sin sol – vilket ju inte är fallet för vår egen gigant. Nu har forskare vid Lunds universitet kommit fram till en överraskande slutsats om planetens placering.

Jupiter delar sin bana runt solen med de trojanska asteroiderna. De ligger i ett band framför- respektive bakom planeten, där antalet asteroider är 50 procent högre i det främre fältet. Tidigare var det förhållandet ett mysterium, men det är den här asymmetrin som avslöjar att Jupiter har gjort en lång resa mot solsystemets centrum.

– Detta är första gången vi har bevis för att Jupiter bildades långt från solen och sedan migrerade till sin nuvarande bana, säger Simona Pirani, doktorand i astronomi vid Lunds universitet på hemsidan.

Tog 700 000 år att komma på banan

Hon är huvudförfattare till den vetenskapliga artikeln om Jupiters migration. Tillsammans med astronomiprofessor Anders Johansen och kollegor har Pirani återskapat händelseförloppet kring när Jupiter bildades – och förklarat hur planeten över tid fångade in sina trojanska asteroider. Med utgångspunkt från omfattande datorsimuleringar anser forskarna att jätten en gång låg fyra gånger så långt bort från solen.

Som konsekvens av färden mot solsystemets mitt har gravitationer samlat in fler asteroider framför planeten – de fångades dock tidigt när Jupiter var en ung planet utan gaskropp. Jätten som i dag skyddar jorden genom att vara en magnet för en stor del av de projektiler som rör sig i vår närhet började dock sitt liv som en isasteroid på långt avstånd från solen. Men 2-3 miljoner år senare påverkades himlakroppen av gravitationskrafter från den kringliggande gasen i solsystemet. Då inleddes förflyttningen mot den nuvarande banan, en resa som har tagit cirka 700 000 år.

Lundaforskarnas studie har även gjort beräkningar kring gasjätten Saturnus samt isjättarna Uranus och Neptunus. De konstaterar att även de här planeterna måste ha migrerat på motsvarande sätt. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Astronomy & Astrophysics.