Populärteknik

Lista: Här är 21 spel du inte får missa i år (till Playstation, Xbox och Nintendo)

2021 ser ut att bli ett bra år för världens alla tv-spelsfantaster.
2021 ser ut att bli ett bra år för världens alla tv-spelsfantaster.

Klassiker som återuppstår, tunga uppföljare och nya uppstickare. Här är årets hetaste spel till Playstation, Xbox och Nintendo.

Publicerad
Alex Kidd in Miracle World DX Foto: Merge Games
Alex Kidd in Miracle World DX Foto: Merge Games

Alex Kidd in Miracle World DX

Segas mest kända maskot är Sonic, men före den blå igelkotten blev en rival till Super Mario var Alex Kidd ett av Segas dragplåster. Det här är en nyversion av Alex Kidd in Miracle World som släpptes 1986 till klassiska konsolen Master System.

Släpps: 24 juni. Till: Nintendo Switch, Playstation 4/5, Xbox Series X/S, Xbox One, pc.

Back 4 Blood. Foto: Turtle Rock Studios
Back 4 Blood. Foto: Turtle Rock Studios

Back 4 Blood

I allt väsentligt – även om de gamla fansen oroar sig för ett par nya inslag – så är det här ännu ett Left 4 Dead, men med ett nytt namn. Det handlar fortfarande om en flerspelarshooter där ett antal spelare gör upp mot horder av zombier.

Släpps: 12 oktober. Till: Xbox Series X/S, Xbox One, Playstation 4/5, pc.

Foto: Arkane Studios
Foto: Arkane Studios

Deathloop

”Ett mordmysterium där du spelar en lönnmördare fångad i en tidsloop”. Det är Dishonored-studion Arkanes premiss för den här stilfulla och humoristiska shootern, som alltså börjar om gång efter annan. För varje ny version av samma dag lär sig lönnmördaren mer och mer om sin omgivning – och sina måltavlor. En tvist är att en annan lönnmördare samtidigt är ute efter spelarens karaktär.

Släpps: 14 september. Till: Playstation 5, pc.

Far Cry 6. Foto: Ubisoft
Far Cry 6. Foto: Ubisoft

Far Cry 6

Räkna med en shooter i en öppen värld enligt den Ubisoft-formel vi sett i så många år nu. Far Cry 6 utspelar sig på en ö inspirerad av Kuba, som styrs med järnhand av en ”fascistisk diktator”. Denna tyrann spelas av Giancarlo Esposito, som många associerar med Breaking Bad-knarkbaronen Gus Fring.

Släpps: Andra eller tredje kvartalet i år. Till: Playstation 4/5, Xbox Series X/S, Xbox One, pc, Stadia.

Final Fantasy VII Remake Intergrade Foto: Square Enix
Final Fantasy VII Remake Intergrade Foto: Square Enix

Final Fantasy VII Remake Intergrade

Nyversionen av en av spelhistoriens största rollspelsklassiker är så påkostad och ambitiös att den har delats upp i ett antal episoder. Och det är här nyversionen av nyversionen, alltså en makeover av den första episod som kom till Playstation 4 i fjol.

Släpps: 10 juni. Till: Playstation 5.

God of War. Foto: Sony/Santa Monica Studios
God of War. Foto: Sony/Santa Monica Studios

God of War: Ragnarök

Av uppföljaren till ett av de senaste årens mest hyllade och prisbelönta spel – som utöver allt hack och slafs beskrevs som en pappasimulator för dess skildring av far-och-son-relationer – har vi bara fått se en kort trailer. Men räkna med en hel del nordisk mytologi även här och, förstås, Ragnarök.

Släpps: Officiellt 2021, men gissningsvis 2022. Till: Playstation 5.

Grand Theft Auto V. Foto: Rockstar Games
Grand Theft Auto V. Foto: Rockstar Games

Grand Theft Auto V

Den ultimata nihilism-shootern – med en rejäl bit av Kalifornien och hela Los Angeles (eller Los Santos som staden kallas i GTA) som spelyta – är med 140 miljoner exemplar det näst bäst säljande spelet genom tiderna (bara slaget av Minecraft). Det har genererat intäkter på omkring 60 miljarder kronor. Så även om det är åtta år gammalt vid det här laget kan man räkna med att den kommande nyutgåvan till Playstation 5 och Xbox Series X kommer att ge försäljningen en ny skjuts. Speciellt med tanke på att den spås utnyttja de nya konsolernas extra hästkrafter till fullo.

Släpps: Slutet av 2021. Till: Xbox Series X/S, Playstation 5.

Halo Infinite. Foto: 343
Halo Infinite. Foto: 343

Halo Infinite

Den nya versionen av den klassiska förstapersonsskjutaren – som skulle lanseras tillsammans med Xbox Series X förra hösten – var i så dåligt skick att Microsoft valde att senarelägga sitt stora dragplåster. Nu är planen att Master Chief ska vara redo för strid i slutet av det här året.

Släpps: Sent 2021. Till: Xbox Series X/S, Xbox One och pc.

Hollow Knight: Silksong. Foto: Team Cherry
Hollow Knight: Silksong. Foto: Team Cherry

Hollow Knight: Silksong

Uppföljaren till det ganska skoningslösa, väldigt kluriga och säreget vackra metroidvania-originalet är enormt efterlängtat.

Släpps: Förhoppningsvis 2021. Till: Nintendo Switch, pc, Mac.

Horizon Forbidden West. Foto: Guerrilla Games
Horizon Forbidden West. Foto: Guerrilla Games

Horizon Forbidden West

Extrema väderhändelser och farsoter som sprids över världen. Och naturligtvis robotmonster, om du fick för dig att det var vår värld jag talade om. Uppföljaren till 2017 års succéspel Horizon Zero Dawn sägs vara ännu större och ännu mer varierat än sin förlaga.

Släpps: Förhoppningsvis 2021, men likt God of War: Ragnarök är risken stor att även detta blir försenat. Till: Playstation 4/5.

Humankind

Strategispelet Civilization må vara den gyllene standarden för historiesimulatorer, men Humankind ser ut som en riktigt intressant utmanare.

Släpps: Augusti. Till: Stadia, pc, Mac.

Knockout City. Foto: EA
Knockout City. Foto: EA

Knockout City

Dodgeball möter Splatoon i lekfull flerspelaraction där man ska försöka knocka varandra med bollar. Till skillnad från den spökbollsaktivitet många är bekanta med från skoltiden så kan dock bollarna i Knockout City exempelvis explodera.

Släpps: 21 maj. Till: Xbox Series X/S, Xbox One, Playstation 4/5, Nintendo Switch.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga Foto: TT Games
Lego Star Wars: The Skywalker Saga Foto: TT Games

Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Lego-spel med Star Wars-tema är inget nytt, men Skywalker Saga kan bli den definitiva versionen av Lego Star Wars. Till att börja med är alla nio filmerna representerade. Dessutom har senare års Lego-titlar varit mer öppna för utforskning och Skywalker Saga tycks haka på den trenden.

Släpps: 2021, men spelet har försenats oroväckande många gånger redan. Till: Playstation 4/5, Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch, pc.

Little Devil Inside. Foto: Neostream
Little Devil Inside. Foto: Neostream

Little Devil Inside

För att citera ur en text jag skrev för sex år sedan: ”Det ser ut som en crossover mellan Jan Lööf och The Legend of Zelda: Wind Waker. Det är ett actionäventyr, rollspel och en överlevnadssimulator på samma gång. Nu är frågan bara om Little Devil Inside kan leva upp till allt det här.”

Den frågan är fortfarande lika aktuell, men nu verkar det åtminstone som om vi till slut kommer att få svar på den.

Släpps: Juli. Till: Playstation 4/5, pc. Senare ska spelet även släppas till Xbox-konsoler och Nintendo Switch.

New Pokémon Snap. Foto: Nintendo
New Pokémon Snap. Foto: Nintendo

New Pokémon Snap

Natursköna omgivningar fyllda av (mestadels) söta monster. Men här ska du inte fånga pokémon i en boll, utan på bild. Ju bättre foton, desto fler delar av spelet blir tillgängliga. Uppföljare till älskade Nintendo 64-spelet Pokémon Snap som kom 1999.

Släpps: 30 april. Till: Nintendo Switch.

Mario Golf: Super Rush. Foto: Nintendo
Mario Golf: Super Rush. Foto: Nintendo

Mario Golf: Super Rush

Nintendos mest kända ikon tycks älska den här bisysslan: det här är trots allt det sjunde Mario Golf-spelet. Sin vana trogen har Nintendo sett till att man kan svinga sin joycon som en golfklubba, om man nu inte föredrar knappar och spakar.

Släpps: 25 juni. Till: Nintendo Switch.

Psychonauts 2. Foto: Double Fine
Psychonauts 2. Foto: Double Fine

Psychonauts 2

Tim Schafer och hans studio Double Fine gör spel med en intellektuell verkshöjd och humoristisk spets som få andra kan matcha. I Psychonauts 2, liksom i den kritikerrosade förlagan, besöker protagonisten Raz människors hjärnor för att få bukt med deras psykiska störningar.

Släpps: Någon gång i år. Till: Xbox Series X/S, Xbox One, Playstation 4, pc, Mac.

Ratchet and Clank: Rift Apart. Foto: Sony
Ratchet and Clank: Rift Apart. Foto: Sony

Ratchet and Clank: Rift Apart

Spås bli ett tidigt showcase för kraften i Playstation 5 och om det purfärska klippet nedan är något att gå efter tycks det stämma ganska bra.

Släpps: 11 juni. Till: Playstation 5.

Resident Evil Village. Foto: Capcom
Resident Evil Village. Foto: Capcom

Resident Evil Village

Möjligen mer vampyrer än zombier i det här skräckspelet, som berättarmässigt är en uppföljare till Resident Evil 7, men som av allt att döma också hämtar en del inspiration från den bästa installationen i den här digra spelserien, Resident Evil 4.

Släpps: 7 maj. Till: Playstation 4/5, Xbox Series X/S, Xbox One, pc och Stadia.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2

Nintendo har ett förflutet när det gäller att överträffa något som redan ansågs vara perfekt. Därför är förhoppningarna stora om att den fantastiska öppna värld man fick utforska i originalet på något sätt ska bli ännu mer magisk. Att spelserien i år fyller 35 och att Nintendo skulle behöva en riktigt tung jultitel på sin repertoar talar en del för att Breath of the Wild 2 släpps redan 2021.

Släpps: Inget officiellt datum satt, men det kan mycket väl bli i år. Till: Nintendo Switch.

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD. Foto: Nintendo
The Legend of Zelda: Skyward Sword HD. Foto: Nintendo

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD

En återutgivning av ett av de mest omstridda Zelda-spelen, som ursprungligen släpptes till Nintendo Wii. Men att spela med rörelsekontroller – vilket fick många att undvika Skyward Sword när det först dök upp 2011 – är inte längre ett måste. Dessutom är grafiken nu uppfräschad och allt ska levereras i 60 rutor per sekund.

Släpps: 16 juli. Till: Nintendo Switch.