Digitalisering

Ledlamporna tänds när du närmar dig

Lamporna tänds när en person närmar sig. Illustration: Jonas Askergren.
Lamporna tänds när en person närmar sig. Illustration: Jonas Askergren.

I sommar inleder Stockholms stad flera test med ledlampor. En parkväg med lampor som tänds av rörelsesensorer och gatlyktor som styrs av meshnät.

Publicerad

Stockholm stads it-direktör Ann Hellenius räknar med att kunna halvera elkostnaden med rörelsestyrda ledlampor.

– Det nya belysningstestet ingår i Stockholms framtidsprojekt Grow Smarter, säger hon.

I sommar ska Trafikkontoret installera ett 30-tal armaturer med ledbelysning från tillverkaren Schreder i en park i Årsta i södra Stockholm. De kommer att kopplas till rörelsesensorer, som ser till att lamporna går från 10 procents effekt till 100 procent när någon går eller cyklar förbi. På stolparna sitter både rörelsesensorn och armaturen.

– När en person närmar sig en armatur lyser tre lampor upp framför med full ljusstyrka, säger Kristian Gedal, ansvarig för belysning på Trafikkontoret.

Ett liknande försök med rörelsesensorer och ledlampor har gjorts på Kungsholmen i Stockholm och i Bromma, strax utanför huvudstaden.

– Och då var elbesparingen hela 40-50 procent, säger Kristian Gedal.

I sommarens belysningsprojekt ska Trafikkontoret även testa att styra ledlampor för gatubelysning med två olika uppkopplingstekniker. Dels genom en trådlös uppkoppling till varje lampa via ett så kallat meshnät. Dels genom en datakomlösning via elkabeln.

– Vi vill testa olika fabrik och se vilken av de här två lösningarna som fungerar bäst i gatutrafik. I båda fallen ska vi styra belysningen efter trafikflödet på vägarna, men här är det inte fråga om en adaptiv lösning som för parkvägen. För gatorna har vi förinställt belysningen baserat på tidigare insamlade trafikflöden, säger Kristian Gedal.

Energimätare ska också installeras för att kunna mäta elförbrukningen. Budgeten för projektet är 2 miljoner kronor, och testerna ska vara klara under 2019.

* I testet med mesh-nätet används en gateway från CS-Control och ett 30-tal armaturer från Osram.

I testet med den fasta datauppkopplingen används en gateway från Silver Spring och 25 armaturer från WD Windsor och Philips.

* I testet med de sensorstyrda ledlamporna kommer armaturen från Schreder.