Grafik

Kinas bilindustri en växande jätte

Grafik: Jonas Askergren Källa: OICA
Grafik: Jonas Askergren Källa: OICA

GRAFIK. Kina gasar på och producerar nu extremt många fler fordon än USA. Samtidigt har hela världens bilindustri lagt in en högre växel, 2017 tillverkades 97 miljoner fordon i världen mot 94 miljoner fordon året innan.

Publicerad

Förändringen har skett successivt. Men dramatiken är tydlig när man jämför en tioårsperiod utifrån den årliga statistiken från bilorganisationen OICA (Organisation Internationale des Constructeurs d’Automobiles).

Det tillverkades 25 miljoner fler fordon i Kina, Indien och Mexiko 2017 jämfört med 2007. Men 2,6 miljoner färre i Japan, Kanada, och Brasilien. År 2007 var Japan världens största fordonstillverkare och USA tvåa. Tre europeiska länder fanns med på topp tio-listan: Tyskland, Frankrike och Spanien.

Nu är Kina överlägsen etta och det är bara Tyskland och Spanien bland européerna som kvalar in bland de tio största. Kina gick om USA redan 2009 och utvecklingen fortsätter i samma riktning.

År 2007 tillverkades 8,9 miljoner fordon i Kina. Tio år senare närmar sig tillverkningen
29 miljoner, en ökning med 225 procent. Det är en imponerande tillväxt över en så kort period. Under samma period har USA ökat sin tillverkning med endast 3,7 procent från 10,8 till 11,2 miljoner tillverkade fordon.

I grafiken är Toyota etta i antal tillverkade fordon 2016. Organisationen OICA, har ännu inte redovisat statistik för 2017 om tillverkade fordon uppdelat på bilföretag.

Fotnot: Fordon inkluderar personbilar, lastbilar och bussar. Alla produktionsuppgifter för företagen gäller 2016.