Digitalisering

Källor: Amazonanställda lyssnar på dina Alexa-samtal

Amazon-anställda tar del av känsliga ljudinspelningar från bolagets Echo-högtalare avslöjar Bloomberg News. Foto: AP Photo/Mike Stewart
Amazon-anställda tar del av känsliga ljudinspelningar från bolagets Echo-högtalare avslöjar Bloomberg News. Foto: AP Photo/Mike Stewart

Anställda hos Amazon inte bara lyssnar på inspelningar på Alexa-enheter – utan delar också olovligen med sig av informationen. Det avslöjar Bloomberg News.

Publicerad

De som vägrar röstassistent i hemmet av oro för att avlyssnad riskerar nu att få vatten på sin kvarn. Bloomberg News berättar att Amazon har tusentals anställda globalt vars uppgift är att förbättra röstassistenten Alexa i bolagets Echo-högtalare.

Deras arbetsmetod är att lyssna på ljudinspelningar från Echo-högtalare placerade i hem och på kontor runt om i världen. De transkriberar inspelningarna och antecknar, för att sedan mata tillbaka information i programvaran.

Skälet till att detta sker är förstås att Amazon vill förbättra Alexas förståelse av vad vi säger, för att bättre följa våra instruktioner. Men det här arbetet klarar inte tekniken att göra på egen hand. Människor måste hjälpa till.

En genomsnittlig dag kan en enskild anställd lyssna på uppåt 1 000 ljudklipp, berättar två källor på Amazons kontor i Rumäniens huvudstad Bukarest för Bloomberg News. Det kan handla om ganska oskyldiga saker, som hur någon säger ”Taylor Swift”. Då ska Alexa förstå att det handlar om musikartisten. Men anställda tar också del av känsligare material, allt från användare som sjunger i duschen till barn som skriker efter hjälp.

Nolltolerans mot missbruk av deras system

Amazon-anställda har delat med sig av sådana privata ljudinspelningar i interna chatrum och inte bara i jobbsyfte – utan även för att roa sina kolleger eller försöka lätta på stressen det innebär att lyssna på vad de misstänker är ett pågående övergrepp.

Amazon uppger att bolaget tar säkerheten och integriteten kring deras kunders personliga information på allvar.

”Vi annoterar bara en extremt liten del av ljudinspelningar från Alexa för att förbättra konsumenternas upplevelse. Den här informationen hjälper oss exempelvis att träna våra system för röstigenkänning och förståelse av naturligt språk, så Alexa bättre kan förstå din begäran och se till att tjänsten funkar bra för alla.”

Bolaget säger sig ha nolltolerans mot missbruk av deras system och ingen anställd ska ha tillgång till information som kan identifiera personer eller konton som en del av deras arbetsflöde.

”All information behandlas med hög konfidentialitet och vi använder multifaktorsautentisering för att begränsa åtkomst, kryptering och revisioner av vår kontrollmiljö för att skydda den.”

Men enligt anställda som Bloomberg News har pratat med kan de veta vilka användarna är, bland annat för att Echo är kopplat till kundernas förnamn, men också för att inspelningarna kan ta med bakgrundskonversationer där man kan höra människor ta upp privata detaljer.

Inget ljud från Echo ska lagras om enheten inte har uppmanats att vakna eller aktiveras med ett knapptryck, åtminstone inte officiellt. Men det har hänt att Alexa har börjat spela in ljud utan något kommando, och även då kan anställda få till uppgift att transkribera vad de hör, enligt Bloomberg News.