Populärteknik

Jabra på offensiven – lanserar tre nya trådlösa in-ears

Jabra Elite 7 Active. Foto: Jabra
Jabra Elite 7 Active. Foto: Jabra
Jabra Elite 7 Pro. Foto: Jabra
Jabra Elite 7 Pro. Foto: Jabra

Nu lanserar danska Jabra tre nya hörlursmodeller. Trådlösa in-ears inom tre olika segment. Släppdatum väntar runt hörnet.

Publicerad

För nästan ett år sedan testade Ny Teknik träningshörlurar. Bland annat Jabra Elite Active 75T.

Kvalitetslurar skrev vi då, men passformen var det si och så med.

Nu är det dags för det danska ljud- och videoteknikföretaget att fylla marknaden med tre nya hörlursmodeller: Elite 7 Pro, Elite 7 Active och Elite 3. Samtliga är trådlösa in-ears.

Överlag menar Jabra att man med den här uppsättningen hörlurar ska kunna leverera bättre ljud, bättre batteritid och bättre passform än tidigare.

Men hur skiljer sig modellerna från varandra? Som du kanske anar: priset. Men om vi tar dem i turordning så finns det lite mer att berätta.

Elite 7 Pro. Det här är tydligen seriens kronjuvel. De ska leverera bäst både på ljud och samtal. För samtal använder hörlurarna ”Jabra MultiSensor Voice” som alltså kombinerar benledningsteknik, fyra mikrofoner och algoritmer. Benledningstekniken fångar enligt Jabra upp vibrationer som uppstår i käkbenet när man pratar. Sen bakas allt ihop och ska göra att personen man pratar med inte största av det omgivande bruset.

Elite 7 Pro är även minst av de tre. Med det hoppas man passform och komfort ska bli bättre än tidigare. Som väntat kommer hörlurarna med justerbar aktiv brusreducering (ANC), men också med genomlyssning, som gör att användaren kan höra sin omgivning bättre.

Med hörlurarna påstås man få 9 timmar oavbruten speltid med aktiv brusreducering, som med laddningsasken kan bli 35 timmar. Modellen har stöd för digitala assistenter som Alexa, Google Assistant och Siri. Hörlurarna är IP57-klassade.

Jabra Elite 7 Active. Namnet talar för sig själv. Här har hoppas Jabra kunna tillfredsställa kunden som har en lite mer aktiv livsstil. Ljud- och funktionsmässigt ska de vara i nivå med Elite 7 Pro. Det som tillkommer är ”Jabra shakegrip”. En ny teknik som påstås göra att hörlurarna sitter ”helt bekymmersfritt och omärkbart i örat”. Vi har att göra med flytande silikongummi och en vingfri design.

Jabra Elite 3. Seriens lågprismodell. Jabra hävdar att ljudet är kraftfullt med elementstorlek om 6 mm. Hörlurarna är också begåvade med fyra mikrofoner. Funktionsmässigt får användaren nöja sig med ”ljudisolering” istället för aktiv brusreducering, samt genomlyssning. Batteriet är något klenare än hos sina syskon, 7 timmars lyssningstid som kan bli 28 timmar med laddningsasken. Även IP-klassningen är något klenare, IP55. Jabra Elite 3 kommer i fyra olika färger.

Prislappen då? Elite 7 Pro landar på 2199 kronor, Elite 7 Active, 1999 kronor  och Elite 3, 899 kronor. Den billigare modellen Elite 3 finns i butik från den 1 september. Men den som letar efter dyrare Elite 7 Pro eller Elite 7 Active får vänta till den 1 oktober.