Digitalisering

ISP granskar Edge

Efter rapporten om FOI:s agerande i Kinaaffären: Nu ska vapenkontrollmyndigheten ISP granska hela programvaran Edge.

Publicerad

Innehöll den omtalade programvaran Edge som teknikuniversitetet KTH ville exportera till Kina en tidig bombfällningsfunktion?

Ny Teknik berättade i går att möjligheten att göra strömningsberäkningar kring fällning av exempelvis bomber och missiler fanns med i Edge ända sedan 2010.

Det avslöjades på torsdagen när Stefan Ryding Berg, Försvarsmaktens förre chefsjurist, lämnade en rapport om försvarsmyndigheten FOI:s handläggning av Kinaaffären.

Där framgår att informationen om den tidiga fällningsfunktionen lämnades till ISP, Inspektionen för strategiska produkter, i maj 2014 i samband med att FOI ansökte om prövningstillstånd för en hel lastfällningsmodul, som Edge uppdaterats med.

Jan-Erik Lövgren, ställföreträdande generaldirektör på ISP, uppger för Ny Teknik att man nu ska gå igenom delarna hela programvaran Edge.

Fanns funktionaliteten i Edge att fälla bomber när samarbete erbjöds Kina?

-Det är något som vi nu ser över eftersom det uppenbarligen finns oklarheter, säger Jan-Erik Lövgren. Han bedömer att granskningen kan ta två till tre veckor.

Har ni missat att funktionaliteten fanns med i Edge?

-Vi kan bara ta ställning till den information vi får.

-Just den här funktionaliteten framkom först 2014 i maj, då man (Läs: FOI) skickade in informationen till oss.

Det var första gången ni fick veta att den funnits där sedan 2010?

-Ja, precis.

Hur ser du på det att ni inte fick information om bombfällningsfunktionen förrän 2014?

- Ja det är något som vi sitter och tittar på nu, säger Jan-Erik Lövgren.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i september i år att FOI och KTH missat att undanta hela lastfällningsmodulen från det föreslagna forskningssamarbete kring Edge som erbjöds Kina våren 2014.

ISP bedömde senare att det finns risk för att den kan användas i massförstörelsesammanhang.

Först efter att UG:s reportrar i maj i år uppmärksammat FOI på att modulen ingick, meddelade en FOI-tjänsteman att man skulle ta upp med KTH att modulen skulle undantas.

Men myndigheterna har ändå avvisat att modulen skulle ha ingått.

Kenneth Billquist, chef för Research Office på KTH, uppger att inte heller någon tidig bombfällningsfunktion fanns med:

"Som framfördes per telefon, så ingick ingen funktionalitet kopplad till den tillkommande så kallad lastbärarmodulen i den version av Edge som diskuterades inom ramen för samverkan".

Fotnot: Edge är en avancerad programvara som licensieras av FOI. Den används för att göra strömningsberäkningar kring stridsflygplan, drönare och missiler men har också civila tillämpningar.

Gilla Ny Teknik på Facebook