Digitalisering

Intels pytteknapp rymmer datormodul

Intels dator Curie är energisnål och liten som en knapp för att passa kroppsnära teknik i kläder och glasögon.

Publicerad

På den stora konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas visade Intels vd Brian Krzanich upp sin nya datormodul Curie.

Modulen är liten som en knapp och energisnål för att kunna användas i kroppsnära teknikprylar som kläder, glasögon och klockor.

Intel, som aldrig blev stor på processorer för mobiler och surfplattor, hoppas bli en spelare att räkna med i prylar för korppsnära teknik, eller wearables som prylarna kallas i engelsk media. Det är fortfarande prylar för tränings- och hälsotjänster som dominerar marknaden för kroppsnära teknik.

Curie baseras på en strömsnål version av Intels Quark-processor på 32-bitar, har ett flashminne på 384 kB och stöd för accelerometer, gyrometer och en lågenergivariant av Bluetooth. Curie-modulen börjar säljas under andra halvåret 2015. Något pris avslöjades inte.

Redan för ett år sedan visade Intel att man menade allvar med satsningen på produkter för kroppsnära teknik. Vid CES 2014 lanserades datormodulen Edison, stor som ett SD-kort, men också en smart klocka, en babymonitor och ett par hörlurar med inbyggda sensorer som mäter puls och ­hastighet. Ett ovanligt tilltag för en processortillverkare, men Intel ville visa på ­möjligheterna med sin nya satsning.

ABI Research räknar med att det säljs närmare 500 miljoner prylar om året för kroppsnära teknik inom fyra år.


Följ Ny Teknik på Facebook!