Säkerhet

Intel släpper processorer utan Spectre-buggen efter sommaren

Intels vd Brian Krzanich. Foto: TT / AP Photo / Richard Drew
Intels vd Brian Krzanich. Foto: TT / AP Photo / Richard Drew
Foto: Egor Novikov / Alamy
Foto: Egor Novikov / Alamy

Intel har hittat en hårdvarulösning för säkerhetshålet Spectre. Men den besläktade buggen Meltdown är inte lika enkel att bygga bort.

Publicerad

I början av året avslöjades de stora säkerhetshålen Meltdown och Spectre som drabbade i princip alla processorer som tillverkats de senaste 20 åren.

Buggarna beskrivs som en designmiss i en funktion som kallas för spekulativ exekvering och används för att göra datorn snabbare. En hackare skulle kunna utnyttja sårbarheterna för att stjäla hemlig data från en drabbad dator eller telefon.

Lösningen har till en början varit en lång rad mer eller mindre panikartade uppdateringar som ska sätta stopp för buggarna. Men en permanent lösning kommer först i nästa generations hårdvara.

Nu har Intel, världens ledande chipptillverkare, meddelat att de kommer att släppa nya processorer utan säkerhetshålet Spectre under 2018.

”Vi har ritat om delar av processorn och introducerat nya skyddsnivåer”, skriver Intels vd Brian Krzanich i ett blogginlägg.

Han går inte in på några detaljer, men beskriver lösningen som att Intel satt upp nya ”skyddsvallar” i processorn som ska stoppa obehöriga program och användare från att snappa upp hemlig data.

Den närbesläktade buggen Meltdown är inte lika lätt att bygga bort med hårdvara. Där använder Intel även fortsatt en lösning i chippens fasta mjukvara för att stoppa obehöriga dataläckor.

Den nya designen kommer att finnas med när Intel släpper nästa årsmodell processorer i höst. Det gäller både nästa generations Intel Core-processorer för bärbara och stationära datorer, samt kommande Intel Xeon-processorer för datacenter och arbetsstationer.

Men alla chipp som tillverkas med dagens teknik har alltjämt sårbarheterna inbyggda, även om Intel och andra tillverkare släppt uppdateringar som åtgärdar dem. Det kommer att ta åtskilliga år innan alla processorer på marknaden har inbyggt skydd mot buggarna.