Övriga nyheter

Inkubatorn lockar kvinnor med rabatt

Så många kvinnliga entreprenörer stödjer inkubatorerna.
Så många kvinnliga entreprenörer stödjer inkubatorerna.
Så många kvinnliga entreprenörer stödjer inkubatorerna.
Så många kvinnliga entreprenörer stödjer inkubatorerna.
Fokus: Fem kvinnliga ingenjörer (klicka för större grafik).
Fokus: Fem kvinnliga ingenjörer (klicka för större grafik).
Linda Krondahl Foto: Peder Bollnert
Linda Krondahl Foto: Peder Bollnert

Ett av fyra bolag hos inkubatorerna har kvinnliga medgrundare, visar Ny Tekniks kartläggning. Alla vill ha fler, men vet inte hur. Att visa upp förebilder på konferenser räcker inte. Nu testar Things i Stockholm en kvinnorabatt.

Publicerad

Dilaram Massimova har utvecklat ett mobilspel om katter, men hade inte en tanke på att starta ett företag.

Sebastian Budylak, en av affärscoacherna på Spelinkubatorn i Skövde, approcherade henne efter att ha sett en av hennes presentationer.

– Han frågade om jag inte skulle starta ett företag. Och det räckte, säger Dilaram Massimova, 22 år, som nu driver företaget Pocapp.

Hos inkubatorerna runt om i landet ska morgondagens Ericsson och Volvo få stöd att växa till sig. Att det behövs fler kvinnliga förebilder är alla inkubatorer och kvinnliga entreprenörer överens om. De flesta inkubatorer jobbar med att visa upp kvinnliga företagare på sina evenemang, och har under flera år arbetat för att öka andelen kvinnor i bolagens styrelser.

Men fortfarande är det väsentligt fler män med egna idéer som lockas att starta bolag här.

Hos de tio inkubatorer som Ny Teknik undersökt är det bara en fjärdedel av de 341 bolagen som ens har en kvinnlig medgrundare.

– Jag tror att fler unga tjejer tvekar inför det stora risktagandet. Det gjorde jag. Det hade underlättat om högskolan bjudit in fler unga tjejer som startat egna företag, säger Kim Westin, medgrundare på Magnea.

Hon får medhåll av Sofie Allert, som startat Swedish Algae Factory.

– Det är dags att avdramatisera entreprenörsrollen, och berätta att det är som vilket jobb som helst, fast med mer frihet, säger hon.

På den unga inkubatorn Things i Stockholm har bara 16 procent av de 31 bolagen en kvinnlig medgrundare. Det har fått ledningen att fatta ett kontroversiellt beslut.

– Andelen kvinnor är på tok för liten, och därför har vi bestämt oss för att ge bolag som grundas eller drivs av kvinnor en rabatt under det första halvåret. För att hjälpa dem att komma in i huset helt enkelt, säger Linda Krondahl, vd för Things.

Normalpriset för en fast plats på Things är 3 000 kronor per person och månad. Bolagen som grundats eller leds av kvinnor behöver nu bara betala 2 000 kronor per person och månad under de första sex månaderna.

– Men urvalskriterierna för att bli antagen som medlem är självklart desamma som för övriga bolag, säger Linda Krondahl.

Chalmers Ventures i Göteborg är en av de största inkubatorerna i landet. Där finns för närvarande över 110 bolag. Bara var femte har en kvinna som medgrundare.

– Det finns ingen som helst anledning till varför det inte skulle vara hälften, säger Marcus Bäckström, chef för investeringar på Chalmers Ventures.

På Lunds inkubator Ideon Innovation har 8 av de 30 bolagen en kvinnlig medgrundare, men inte en enda av dem har teknisk bakgrund.

Spelinkubatorn i Skövde har en tredjedel kvinnliga medgrundare i sina bolag, trots att bara 22 procent av eleverna på dataspelsprogrammet på Skövde högskola är kvinnor.

Men Per-Arne Lundberg, ansvarig för spelinkubatorn, är inte nöjd. På högskolan och inkubatorn finns många initiativ för att locka fler kvinnor.

Allt från projekt med syfte att öka intresset för spel redan i förskolan till att arrangera föreläsningar i härskartekniker.

– Bolagen blir bevisligen mer framgångsrika med ökad jämlikhet. Innovationskraften förstärks av en mångfald i ledningen och då blir produkterna bättre, konstaterar Per-Arne Lundberg.

Läs alla delar i vår fokus om kvinnliga entreprenörer

  • Av 106 riskkapitalinvesteringar i internetbolag gick:
  • 89 procent till bolag med enbart manliga grundare
  • 8 procent till bolag med både manliga och kvinnliga grundare
  • 3 procent till bolag med enbart kvinnliga grundare.

Källa: DI