Populärteknik

Hyperloopen byggs nästa år

I banan som ska byggas färdas tågen i praktiskt taget lufttomma rör. Foto: HTT/JumpStartFund
I banan som ska byggas färdas tågen i praktiskt taget lufttomma rör. Foto: HTT/JumpStartFund

2016 påbörjas uppförandet av den första transportbanan som bygger på Elon Musks Hyperloop.

Publicerad

När Elon Musk publicerade sitt koncept Hyperloop för två år sedan möttes det av skepsis och avfärdades av många som en tokig idé. Musks vision är ett överljudståg som går i nästan lufttomma rör och transporterar passagerare mellan exempelvis Los Angeles och San Francisco på 30 minuter.

I början av 2015 sade Elon Musk att han planerar att bygga en testbana för studenter och företag som vill testa egna tågkonstruktioner.

Men nu ser det ut som Hyperloop Transportation Technologies, HTT, hinner före Elon Musk att realisera koncptet. Enligt Wired planerar det amerikanska företaget att nästa år bygga en Hyperloop i öknen mellan San Francisco och Los Angeles. I gruppen som ska konstruera banan finns omkring 200 ingenjörer som har sitt dagliga jobb på företag som Boeing, Nasa och Airbus. Men arbetet för HTT är ett fritidsprojekt där betalningen är aktieoptioner.

Men den nu planerade Hyperloopen ligger långt från Elon Musks vision. Sträckan blir bara åtta kilometer och farten omkring 300 km/h.

- Men det är inte hastigheten vi ska testa, säger HTT:s vd Dirk Ahlborn till Wired.

Det konstruktörerna vill ha svar på är bland annat hur man ska kunna fylla och tömma vagnarna med plats för 28 passagerare på bara 30 sekunder och hur man ska kunna hålla kilometerlånga rör praktiskt taget lufttomma.

Platsen för bygget är det planerade 30 kvadratkilometer stora samhället Quay Valley som ska bli en "grön" ministad där 15 000 bostäder ska få all energi från solkraft och förbruka mycket lite vatten.

Eventuellt ska den planerade Hyperloopen bli ett allmänt transportmedel i samhället men HTT räknar även med att det ska bli en turistattraktion.

Kostnaden för bygget är beräknad till motsvarande 830 miljoner kronor som HTT räknar med att få in via en aktieemission riktad till allmänheten senare i år.


Följ Ny Teknik på Facebook!