Digitalisering

Hyllad spelkritiker till Geek Girl Meetup

Anita Sarkeesian, kanadeisk-amerikansk mediakritiker och en av talarna på Geek Girl Meetup 2017. Foto: Feminist Frequency
Anita Sarkeesian, kanadeisk-amerikansk mediakritiker och en av talarna på Geek Girl Meetup 2017. Foto: Feminist Frequency
Sandra Johansdotter, projektledare Geek Girl Meetup. Foto: Sandra Johansdotter
Sandra Johansdotter, projektledare Geek Girl Meetup. Foto: Sandra Johansdotter

I helgen hålls Geek Girl Meetup i Stockholm. En av talarna är mediakritikern Anita Sarkeesian, som har fått stor uppmärksamhet för sin kamp mot könsstereotyper i tv-spel.

Publicerad

Det behövs fler kvinnliga förebilder inom it-branschen – och de som redan finns behövs lyftas fram. Det anser den ideella föreningen Geek Girl Meetup. Under flera år har föreningen arrangerat en konferens där kvinnor och andra geeks – det vill säga personer med ett nördigt intresse – från olika yrkesgrupper inom teknikbranschen kan mötas, inspireras av varandra och ta del av nya perspektiv.

Årets riksevent för Geek Girl Meetup IF går av stapeln nu på lördag 13 maj. Arrangemanget hålls på A house Stockholm – arkitektskolans gamla lokaler i huvudstaden.

Temat är ”Geek Evolution”.

– Den tekniska utvecklingen går framåt väldigt snabbt just nu inom flera områden - det som förut betraktades som ren science fiction är i den en självklar del av vår vardag. Därför är det bra och viktigt att kunna ta del av olika branschers utvecklingsresor men också att kunna disktura hur våra liv påverkas av den nya tekniken. Geek evolution är intressant och stort tema eftersom den tekniska evolutionen sker på alla fronter samtidigt, säger Sandra Johansdotter, projektledare för Geek Girl Meetup IFs riksevent.

Artificiell intelligens och nanoteknik är exempel på två heta tekniktrender som kommer att beröras under Geek Geek Meetup 17. Men enligt Sandra Johansdotter kommer konferensen att beröra betydligt fler ämnen än så.

– Vi har ett omfattande schema som sträcker sig över tre scener. Förutom ai och nanoteknik kommer deltagarna också på lära sig mer om robotik, e-hälsa, digital säkerhet och populärkultur, bland annat. Målet har varit att skapa en så pass varierad upplevelse som möjligt.

En av talarna på Geek Geek Meetup 17 är Anita Sarkeesian, den amerikansk-kanadensiska mediakritikern som fått stor uppmärksamhet för sin kamp mot könsstereotyper inom tv-spel.

– Anita Sarkeesian har bland annat grundat organisationen Feminist Frequency och webbserien Tropes Vs. Women in Videogames. Hon är otroligt skarp och vi är väldigt glada för att hon gör oss sällskap under eventet, säger Sandra Johansdotter.

Hon fortsätter:

– Vi har valt talare som tillsammans kan vrida och vända på temat Geek Evolution utifrån olika perspektiv. På schemat finns talare som allesammans är väldigt kompetenta inom helt olika områden. För att ta plats i framtiden är det viktigt med kunskap, och den samlar vi bäst tillsammans.

Geek Girl Meetup har ett tydligt it- och teknikfokus. Men konferensen är öppen även för dem som har ett nördigt intresse inom fler områden – till exempel, film, serietidningar eller rollspel, poängterar Sandra Johansdotter.

– Teknikbranschen är en av flera mansdominerade platser som vi rör oss i på vardaglig basis, och därför behövs det också andra mötesplatser där kvinnor och geeks kan mötas för att nätverka, utbyta kunskap och ha roligt tillsammans på sina egna villkor.

Andra talare på Geek Girl Meetup:

Claudia Olsson: Framtidsanalytiker som driver företaget Exponential. Nyligen utnämnd till “ung global ledare” av World Economic Forum. Hennes föreläsning handlar om hur exponentiell teknikutveckling påverkar våra företag och vårt samhälle.

Cecilia Beck-Friis: Vd och en av grundarna till VR-företaget Rayvr. “Från förändring till förnyelse”, om resan från en spaning till ett nytt bolag, om fantastiska användarupplevelser som skapas av virtuell verklighet.

Anne Håkansson: Ai-forskare och docent vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Hon ska prata om vad artificiell intelligens innebär för framtiden, samhället och jobben.

Siduri Poli: Teknikexpert och medgrundare till demokratiseringsinitiativet Changers Hub som hjälper unga vuxna i Stockholms ytterstad att förverkliga sina idéer. “Så skapar vi en inkluderande framtid” är temat för hennes tal.