Miljö

Hundratals arter hotas av gränsbarriärer

Jaguaren drabbas av murbygge. Foto: Francois Gohier / IBL
Jaguaren drabbas av murbygge. Foto: Francois Gohier / IBL

Allt fler barriärer byggs mellan världens länder, något som inte bara äventyrar människors rörlighet. Även djuren hotas av begränsad rörlighet.

Publicerad

I USA kan 111 arter komma att hotas av muren till Mexiko, rapporterar BBC.

Arter har korsat gränsen mellan USA och Mexiko i miljoner år, och många behöver området för att kunna föröka sig. Med en mur mellan länderna skulle djurens rörlighet begränsas kraftigt, något som kan få stora konsekvenser.

– Vissa arter kräver rörelse över gränsen för att kunna behålla en genetisk mångfald, säger biologen Clint Epps vid Oregon State University, till BBC.

På nästan fyrtio procent av gränsen mellan USA och Mexiko finns redan barriärer, något som har påverkat djurlivet.

Ett exempel på djur som påverkas av en eventuell komplett mur är tjockhornsfåren. Även jaguaren kan komma att påverkas, då endast några få individer skulle bli kvar på den amerikanska sidan av muren. Pumor, vargar och havsörnar kan också komma att påverkas.

Även i Europa har djurlivet störts av stängsel mellan länder, som uppförts i samband med flyktingkrisen. I Balkan har stängsel vid gränserna orsakat förvirring bland hjortar och andra djur. Bland annat har hjortar fastnat i stängslen, många gånger med dödlig utgång, vilket bland andra The Guardian har rapporterat.

Gilla Ny Teknik på Facebook