Samhälle

Högre dödsrisk bland stressade män

Foto: Henrik Montgomery / TT
Foto: Henrik Montgomery / TT

Det verkar finnas ett samband mellan att vara man, plågas av stress och högre dödlighet.

Publicerad

Män som tidigare upplevt långvarit stress på jobbet och dessutom lider av diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom har upp till 70 procent ökad risk för att dö i förtid, enligt en studie som Vetenskapsradion rapporterar om.

Det verkar finnas ett samband mellan att vara man, plågas av stress och högre dödlighet. Men varför det inte går att se samma samband för kvinnor, är oklart.

Utbrändhet kan spåras med tops

– Det vet vi faktiskt inte riktigt. Vi kan inte slå fast vad den här könsskillnaden beror på. Men det skulle till exempel kunna vara svårighetsgraden av de tidigare hjärt- kärlsjukdomarna eller diabetes, säger Eleonor Fransson, epidemiolog vid Hälsohögskolan Jönköping till Vetenskapsradion.

Det forskarna gjort är uppföljningarna av tidigare hälsokontroller där över 100.000 personer svarat på hur de upplevde stressen på arbetsplatsen samt även angivit övriga sjukdomar. 14 år senare tittade forskarna i patientregister för att se hur det gått.

Det resultaten visar är ett samband, men det går inte att fastställa något direkt orsakssamband, då hade ytterligare studier krävts. Det finns inte heller någon data för hur stressen utvecklats för personerna i studien över tid.