Övriga nyheter

Heta Xiaomi skippar mobilmässan i Barcelona

Den mobila världstrean Xiaomi ser sig inte i första hand som ett mobiltelefonbolag utan som ett internetföretag. Före detta Googlechefen Hugo Barra, numera på Xiaomi, håller fram företagets Mi Note. Foto: TT
Den mobila världstrean Xiaomi ser sig inte i första hand som ett mobiltelefonbolag utan som ett internetföretag. Före detta Googlechefen Hugo Barra, numera på Xiaomi, håller fram företagets Mi Note. Foto: TT

Kinesiska Xiaomi är världens mest omtalade mobiltelefontillverkare. Störst i Kina, trea i världen, men man ställer inte ut i Barcelona.

Publicerad

På fyra år har Xiamo blivit världens tredje största tillverkare av smarta mobiler. En fantastisk bedrift. Bara Samsung och Apple är större. På hemmamarknaden i Kina är nykomlingen etta.

Nytänkande Xiaomi säljer sina avancerade lågprismobiler via nätet utan stora reklamkampanjer, har ingen egen tillverkning och involverar sina kunder i utvecklingen via sociala medier. Bolaget fick stor uppmärksamhet när man rekryterade Hugo Barra från Google, där han varit produktchef för Android.

När mobilvärlden nu samlas i Barcelona ställer Xiaomi inte ut.

– Det är i linje med deras strategi som nytänkare. Att ställa ut på mässor är dyrt. Men de finns säkert representerade i Barcelona på något annat sätt, tror Tuong Nguyen, mobilexpert på analysföretaget Gartner.

Många har uppmärksammat Xiamos snabba tillväxt och nya idéer. På kort tid har företaget hamnat högt på många listor över innovativa företag:

• Nummer tre på tidningen Fast Companys lista över mest innovativa företag 2014.

• Nummer 30 på MIT Technology Reviews lista över de 50 smartaste företagen 2014.

• Och nummer 35 på Boston Consulting Groups lista över mest innovativa företag 2014.

Xiaomi har rader av egna appar och funktioner via sin användarmiljö Miui, som ligger ovanpå operativsystemet Android i mobilerna. E-post, bilder och musik finns förstås, men också Uber-liknande taxitjänster och möjligheten att boka läkartider.

Intressant är att Xiaomi valt att göra det möjligt att ladda ner Miui till över 300 Android-mobiler från andra tillverkare. På så sätt har man ökat intresset för de egna tjänsterna. Nyligen rapporterade bolaget att man har över 100 miljoner användare av tjänsterna på Miui.

Men alla är inte lika imponerade över nytänkandet hos det kinesiska företaget. Svenska Ericsson uppger att man under tre år försökte få Xiaomi att betala licens för mobilpatent utan att lyckas.

Till sist stämde den svenska mobiljätten bolaget i Indien. Domstolen i Delhi High Court dömde i Ericssons favör och kräver att Xiaomi stoppar all försäljning, annonsering och tillverkning av produkter i Indien.


Följ Ny Teknik på Facebook!