Digitalisering

Här är staden med flest uppkopplade prylar i hem

Foto: Focus Europe / Alamy
Foto: Focus Europe / Alamy

Strängnäs är lite otippat kommunen där hushållen har flest uppkopplade prylar.

Publicerad

Utöver de självklara – mobiler, surfplattor och tv – handlar det om högtalare, lås, larm och inneklimatteknik, visar en genomgång som Telia gjort av sina bredbandskunder.

Det har talats ganska länge om det uppkopplade eller digitala hemmet och när ett svenskt hushåll i snitt har 12,7 uppkopplade saker handlar det inte längre om ett framtidsscenario. Telia levererar fast bredband till omkring 1,1 miljoner hushåll och är bolagets egna siffror representativa för landets 4,2 miljoner hushåll så handlar det om 53 miljoner uppkopplade prylar.

Då ska man komma ihåg att om ett par år är de nya mobila 5G-näten på plats som verkligen ska bli hemmaplan för de uppkopplade prylarna eller sakernas internet. Men den tekniken är i första hand avsedd för industrins behov av snabbt mobilt bredband medan prylarna i hemmen nästan uteslutande blir uppkopplade via en router, påpekar Rickard Damm, chef för Telia Zone, bolagets tjänsteplattform för det fasta bredbandet.

– Både Apple och Google satsar väldigt mycket på wifi och blutetooth för sina uppkopplade hem. Kostnadsmässigt är det alltid billigare för tillverkarna att använda wifi och så kommer det nog att vara under en lång tid framöver.

Telias kartläggning visar också att Apple har hushållen i ett stadigt grepp. En tredjedel av alla prylar kommer från det bolaget medan tvåan, Samsung, får nöja sig med 11 procent.

All data i kartläggningen är anonymiserad och kan inte kopplas till enskilda personer eller hushåll.