Digitalisering

Här är EU:s nya plan – satsar miljarder på halvledare

Efterfrågan på halvledare till datachip är i dag enorm i hela världen. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT
Efterfrågan på halvledare till datachip är i dag enorm i hela världen. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT

En chip-fond blir EU:s nya vapen för att hänga med i teknikutvecklingen. Mängder av miljarder ska satsas på produktion och utveckling av halvledare.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

De senaste årens halvledarbrist har slagit hårt mot en lång rad europeiska företag. Nu lanserar EU det omtalade stödpaket European Chips Act som ska återuppbygga den inhemska chiptillverkningen.

15 miljarder euro – drygt 150 miljarder svenska kronor – ska göras tillgängligt för att stärka pågående forskning och utveckling.

– Chip är nödvändiga i nästan alla produkter, men pandemin har samtidigt visat på sårbarheten i den globala leveranskedjan, säger kommissionsordföranden Ursula von der Leyen vid ett kort pressframträdande i Bryssel.

– På kort sikt ska det här öka vår motståndskraft mot framtida kriser genom att göra det möjligt för oss att förekomma och undvika bristlägen. Och tittar vi på medellång sikt hjälper den till för att göra Europa till en industriell ledare på den här strategiska marknaden, säger von der Leyen.

”Ska dubbla vår globala marknadsandel”

Totalt hoppas EU-kommissionen att med offentliga och privata medel få loss 43 miljarder euro, knappt 450 miljarder kronor, under de kommande åren.

Totalt blir det en investering som kan mäta sig med den amerikanska Chips Act, som om den godkänns av landets kongress kommer att ge ett stödpaket på kring 500 miljarder kronor för att främja chiptillverkning.

"Vår målsättning är hög: vi ska dubbla vår globala marknadsandel till 20 procent år 2030 och tillverka Europas mest sofistikerade och energieffektiva halvledare", säger inremarknadskommissionären Thierry Breton i ett pressmeddelande.

– Det kan inte bli någon digital eller grön omställning utan chip, konstaterar i sin tur digitalansvariga kommissionären Margrethe Vestager.

Tumme upp från Intel

Ett bolag som välkomnar dagens besked är chipjätten Intel, som tidigare meddelat att de planerar en ny jätteanläggning på europeisk mark.

”Vi överväger för närvarande en signifikant utökning av vår närvaro i Europa, och vi förväntar oss att EU:s Chips Act kommer att främja de planerna”, skriver Intel i ett uttalande till Reuters.

Fakta: Halvledare

Ordet halvledare – "semiconductor" på engelska – härrör från att materialet inte leder ström lika bra som en ledare i metall, men inte heller isolerar helt. Råvaran kan exempelvis vara kisel, germanium eller selen, som utformas och dopas för att få rätt egenskaper.

De allra första halvledarna tillverkades på 1800-talet, men industriellt genomslag fick de först i slutet på 1940-talet i samband med transistorradion. I dag är de ofta tunnare än hårstrån och sammanlänkade på så kallade chip med myriader av trådar och kopplingar, som i sin tur används för att styra processer i allt från datorer, mobiler och bilar eller sjukvårdsutrustning, vapen, energisystem och vitvaror.