Populärteknik

Här är de riktiga Star Warsplaneterna

Nasa har letat fram planeter i vårt universum som liknar dem som finns i Star Warsfilmerna.

Publicerad

Enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa finns många planeter i vår galax Vintergatan som har sina motsvarigheter i Star Warsfilmerna. I samband med premiären på den nya filmen ”The Force Awakens” har Nasa presenterat några av dessa planeter i text och bild.

Hittills har astronomer hittat nästan 2 000 så kallade exoplaneter, alltså planeter som finns utanför vårt solsystem där den första bekräftades 1988.

Ett av de senaste fynden är Kepler-452b som liknar den tekniskt  högutvecklade planeten Coruscant som dyker upp i flera av filmerna. Kepler-452b finns i ett stjärnsystem som är 1,5 miljarder äldre än jordens vilket gör att eventuellt liv där kan ha utvecklat teknik som vi fortfarande drömmer om.

I ”The Empire Strikes Back” dyker gasplaneten Bespin upp. Två planeter som påminner om den cirklar runt stjärnan HIP 11915 som liknar vår sol och är ungefär lika gammal.

Planeten Mustafar var platsen för den stora duellen mellan Obi-Wan Kenobi och Anakin Skywalker i ”Revenge of the Sith”. Av de identifierade exoplaneterna finns många som liknar den. Ett exempel är Kepler-78b som är 20 procent större än jorden men har en dubbelt så stor massa vilket kan tyda på att den består av sten och järn.

Luke Skywalkers hemplanet Tatooine har egenheten att kretsa kring två stjärnor. Flera sådana har upptäckts av astronomerna varav en är Kepler-16b.

I ”A New Hope” får prinsessan Leia på avstånd se sin hemplanet Alderaan förstöras av Imperiets Death Star. Även verkliga exoplaneter kan förintas. 2015 kunde Nasas Chandra X-ray Observatory dokumentera hur en vit dvärgstjärna slukade resterna av en liten planet, skriver Nasa i sin rapport där det finns flera exempel på likheter mellan verkligheten och Star Warsfilmerna.