Digitalisering

Här är Apples nya vråldyra datorer – med 22 timmars batteritid

Apple laddar om med ett gäng nya datorer. Nu uppdateras Macbook Pro och Mac Mini med kraftfulla varianter av tillverkarens M2-chip.

Publicerad

I somras lanserade Apple den andra generationen av sitt egendesignade arm-chip, M2. Sedan dess har vi sett varianter av kretsen i Macbook Air och den senaste Ipad Pro.

Nu gasar Apple vidare med en potent uppgradering av M2-chipet.  De första datorerna att utrustas med de färska, tokmaxade M2 Pro- och M2 Max-kretsarna blir uppgraderade modeller av laptopen Macbook Pro 14 och 16 tum, samt den stationära datorn Mac Mini.

Apple Macbook Pro. Foto: Press
Apple Macbook Pro. Foto: Press

# Macbook Pro med M2 Pro och M2 Max

Precis som i fjol blir arbetshästen Macbook Pro den första datorn att få de mest prestandapackade varianterna av det senaste M-chipet. Den nya datorn släpps i två storlekar, 14 eller 16 tum, utrustade med M2 Pro- respektive M2 Max-kretsar på insidan.

De nya chipen ersätter M1 Pro- och M1 Max-modellerna av Macbook Pro från 2021. Enligt Apple ska de nya kraftfulla M2-kretsarna, byggda med 5-nanometers processorteknik, vara mellan 20 och 40 procent snabbare än föregående modeller.

40 miljarder transistorer

M2 Pro har 40 miljarder transistorer – dubbelt så många som på den första M2-kretsen, lanserad i somras. Den nya Pro-kretsen är bestyckad med 10 eller 12 processorer beroende på konfiguration, och har upp till åtta prestandakärnor och fyra energisnåla kärnor. Grafikprocessorn kan ha upp till 19 processorkärnor.

Nya M2 Pro-chipet har 40 miljarder transistorer, 200 GB/s enhetlig minnesbandbredd och upp till 32 GB enhetligt minne med låg latens. Foto: Press
Nya M2 Pro-chipet har 40 miljarder transistorer, 200 GB/s enhetlig minnesbandbredd och upp till 32 GB enhetligt minne med låg latens. Foto: Press

Förutom det finns ett 16-kärnigt maskininlärningschip (Neural Engine) ombord. Det enhetliga minnet, som är en minnespool som delas mellan CPU och GPU, ligger på 16 GB i grundmodellen, men kan byggas ut till maximalt 32 GB på M2 Pro.

Värstingvarianten M2 Max har å sin sida 12 processorkärnor, upp till 38 grafikkärnor – och maximalt 96 GB i enhetligt minne.

Snabbare multitasking

Med M2 Pro- och Max-chipen får nya Macbook Pro dessutom stöd för en enhetlig minnesbandbredd på antingen 200 eller 400 GB/s. Det senare, som gäller M2 Max, är fyra gånger så mycket som på det ursprungliga M2-chipet. Minnesbandbredden är ett mått på hur mycket data per tidsenhet som kan flyttas mellan GPU och VRAM, som är grafikkortets eget minne.

Portarna på nya Macbook Pro. Foto: Press
Portarna på nya Macbook Pro. Foto: Press

Den högre minnesbandbredden, och det utökade enhetliga minnet, ska enligt Apple göra både multitasking och arbete med stora filer snabbare och smidigare. Som exempel nämns att M2 Pro kan bearbeta Photoshop-bilder upp till 40 procent snabbare än M1 Pro, och kompilera Xcode-kod 2,5 gånger kvickare än Apples ”snabbaste” Intelbaserade Macbook Pro från 2020. M2 Max, med 67 miljarder transistorer, har också 30 procent snabbare grafik jämfört med M1 Max. 

Så mycket kostar nya Macbook Pro

En annan detalj som sticker ut med den nya 16-tumsvarianten av Macbook Pro är batteritiden – som är ”den längsta någonsin på en mac”, enligt tillverkaren. Datorn ska klara upp till 22 timmars strömmad video samt 15 timmars webbsurf via wifi på en enda laddning. Detta ska gälla 16-tummaren med M2 Pro, men det återstår att se om Apple faktiskt kan leva upp till löftet.

Den nya Macbook Pro har fått stöd för snabbare och stabilare trådlös uppkoppling med wifi 6E, anslutning av 8k-skärmar samt externa 4k-skärmar med en uppdateringsfrekvens på upp till 240 hertz. Antalet Thunderbolt 4-portar (usb c) uppgår till tre, men datorerna har även en hdmi-port, plats för SDXC-minneskort, en hörlursport och MagSafe 3‑port.

De färska datorer kommer dock med saftiga prislappar. Den billigaste varianten av Macbook Pro 14 tum börjar på 28 995 kronor. En toppupputrustad Macbook Pro 16 tum ligger på hisnande 86 995 kronor. För det priset får man en dator med M2 Max-chipet som har 12 processorer, 38 grafikkärnor, 96 GB i enhetligt minne, 8 tb i snabb ssd-lagring och en 140 W-usb c-strömadapter.

Mac Mini med M2 från 2023. Foto: Press
Mac Mini med M2 från 2023. Foto: Press

# Mac Mini med M2 och M2 Pro

Stationära Mac Mini var en av de första mac-datorerna att få första generationens M1-chip 2020. Nu vill Apple blåsa nytt liv i modellen med hjälp av kraftfullare M2- och M2 Pro-kretsar. Uppdateringen till M2 ska ge prestandaförbättringar på de flesta områden, enligt Apple. Den nya maskinen har bland annat snabbare grafik, högre minnesbandbredd och är dessutom utrustad med mer kompetenta mediemotorer.

Stöd för 8k-skärmar

Som exempel nämns att nya M2-bestyckade Mac Mini ska vara upp 50 procent snabbare på att redigera film i Final Cut Pro jämfört med föregående Mini-modell med M1-chipet. 

Foto: Press
Foto: Press

Mac Mini med M2 kommer med två Thunderbolt 4-portar och kan kopplas ihop med upp till två skärmar. M2 Pro-versionen av datorn har å sin sida fyra Thunderbolt 4-portar och kan anslutas till maximalt fyra externa skärmar. Mac Mini med M2 Pro har dessutom stöd för 8k-skärmar.

Släpps 24 januari

Bägge modellerna kommer med wifi 6E, två usb-a-portar, en hdmi-port och en gigabit ethernet-ingång.

Anslutningar hos nya Mac Mini med M2. Foto: Press
Anslutningar hos nya Mac Mini med M2. Foto: Press

Mac mini med M2 kostar från 8495 kronor, medan M2 Pro-datorn har ett startpris på 18 495 kronor.

Nya Macbook Pro och Mac Mini släpps den 24 januari.