Digitalisering

Här är allt vi vet om Oneplus Nord

Är det här nya Oneplus Nord? På tisdag eftermiddag får vi veta hur Oneplus nya 'budgettelefon' ser ut. Foto: Onleaks/91 Mobiles
Är det här nya Oneplus Nord? På tisdag eftermiddag får vi veta hur Oneplus nya "budgettelefon" ser ut. Foto: Onleaks/91 Mobiles

Kommande 5g-luren Oneplus Nord väntas bli ett steg i en ny riktning för den kinesiska uppstickaren. På tisdagen lanseras Oneplus nya "budgettelefon".

Publicerad

Det har nu gått sex år sedan kinesiska Oneplus presenterade sin första mobiltelefon. Kombinationen av låg prislapp och hög kvalitet blev snabbt ett signum för mobilmärket.

I takt med den generella prisutvecklingen inom mobilbranschen har Oneplus telefoner blivit dyrare och dyrare för varje år. Den senaste toppmodellen Oneplus 8 Pro, som prisades av Ny Tekniks recensent, kostar till exempel runt 10 000 kronor.

Tillbaka till ursprunget

Nu planerar Oneplus att gå tillbaka till ursprungskonceptet, och börja sälja billigare telefoner igen. Det första steget i den riktningen ska tas i och med den nya telefonen Oneplus Nord, som lanseras på tisdagseftermiddagen.

Mycket är fortfarande okänt om den första telefonen i den nya modellserien Oneplus Nord. Men vissa detaljer har faktiskt bekräftats i förväg. Exempelvis vet vi att telefonen ska få en prislapp på under 500 dollar. Det skulle kunna innebära att priset i svenska butiker landar på ungefär 5 000 kronor.

Budgetlur med 5g-stöd

Oneplus Nord ska också vara utrustad med Qualcomm-chipet Snapdragon 765G, vilket betyder att den får stöd för 5g.

Skärmen på den kommande mobilen sägs vara en oled-panel med en uppdateringsfrekvens på 90 hertz. Vidare har det bekräftats att batteriet har en kapacitet på 4115 mAh, samt att Oneplus Nord är utrustad med dubbla framåtriktade kameror.

En intressant detalj är att Oneplus Nord även kan markera en övergång från egen mjukvara till att Oneplus förlitar sig mer på Googles appar. I en intervju med 9to5Google berättade tillverkaren nyligen att Oneplus Nord kommer att levereras med Googles telefoni- och meddelandeappar förinstallerade. Även videochattappen Google Duo ska finnas med direkt från köp.

Målet: Bygga större ekosystem

Förutom Oneplus Nord väntas även de nya trådlösa hörlurarna presenteras i dag tisdag. Lanseringen av hörlurarna går i linje med den nya strategi som Pete Lau, vd för Oneplus, stakade ut i en intervju med Fast Company i maj.

Enligt Lau har Oneplus som mål att skapa ett större ekosystem av produkter, utöver smarta mobiltelefoner, och mjukvaror. För att lyckas med detta behövs nya produkter i ett lägre prissegment, sa Pete Lau.

Lanseringen av Oneplus Nord och Oneplus Buds börjar klockan 16:00 svensk tid i dag tisdag. Presentationen visas via strömmande video eller AR, förstärkt verklighet, på tillverkarens hemsida.