Digitalisering

Han kan bli statens nya molnboss

Efter it-säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen har Försäkringskassan erbjudit sig att ta över driften åt andra myndigheter. Stefan Olowsson är it-direktör med totalt över 1 000 anställda inom produktion och utveckling. Foto: Christian Rhen

It-skandalen på Transportstyrelsen kommer att få följdverkningar. En är att en större del av myndigheternas it-drift kan stanna i statens egen hage – i Försäkringskassans moln.

Publicerad Uppdaterad

Skandal, säkerhetshaveri och misstroendevotum är bara några av de ord som har flugit genom luften efter avslöjandet att Transportstyrelsen medvetet bröt mot lagen när de skulle outsourca sin it-drift. Affären har fått konsekvenser. Inte minst på det politiska planet, men kommer att få det även när det gäller synen på hur it-system inom staten ska hanteras.

En direkt konsekvens är att regeringen har gett i uppdrag åt Försäkringskassan att utreda om de kan erbjuda och stödja en säker och samordnad it-drift inom statsförvaltningen. Men även hur it-säkerheten långsiktigt ska kunna höjas hos svenska myndigheter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här