Opinion

”Hållbarhet avgörande för framtidens material”

Per Danielson, chefredaktör Nyteknik. Foto: Jörgen Appelgren
Per Danielson, chefredaktör Nyteknik. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Det går inte att driva materialutveckling utan att ta hänsyn till hållbarhet och miljöpåverkan, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Det finns något fascinerande över att studera materialutveckling och materialforskning. Tack vare den underliggande tekniska utvecklingen kan forskarna ta fram lättare, starkare och uppkopplingsbara material på ett helt annat sätt än tidigare. Och vi ser hur det pågår en intensiv kamp för att ta fram material som gör sjukvården bättre, tunga fordon lättare, hitta nya sätt att utveckla solenergi, skapa starkare men lättare magneter, ja listan kan göras lång.

Det är såklart många samverkande drivkrafter. Hållbarhet sticker ut. Det går inte att driva materialutveckling utan att ta hänsyn till hållbarhet och miljöpåverkan.

Då och då sätter vi ned foten och tar pulsen på utvecklingen inom ett visst område. Och det är precis vad våra reportrar Anna Orring och Johan Kristensson gjort. I det här numret kan du ta del av deras kartläggning av framtidens material. Spännande läsning som visar på att det just nu sker mycket som över tid får stor påverkan på utveckling och användning av nya produkter.

Ett bra exempel är framstegen inom artificiell hud och elektriskt ledande plast som du kan läsa mer om i tidningen och snart även här på sajten. Ett annat exempel är svenska Organoclick som jobbar med modifiering av cellulosafiber. Företaget har tagit fram en helt biobaserad begravningskista med egenskaper som gör att mängden materialråvara halveras jämfört med nuvarande kistor.

I Ny Teknik nummer 38 får du extra mycket läsning. I huvudtidningen har vi ett specialtema om fordon. Här kan du bland annat läsa om bussföretaget Nobina som snart påbörjar Sveriges första test av självkörande minibussar.

Inte nog med det. Du får även en 16-sidig Automationsbilaga med intressanta reportage och case. Här tipsar jag gärna om reportaget om Lindbäcks Bygg som bygger en superfabrik strax utanför Piteå. Investeringen ligger på cirka 480 miljoner kronor och ett mer automatiserat produktionsflöde gör fabriken säkrare, och tillverkningen av bostäder blir mer effektiv. Trevlig läsning!