Säkerhet

Googles varning: Hackare utnyttjar coronakrisen

Google har kartlagt hur hackarna arbetar i coronatider. Arkivbild. Foto: TT/SipaUSA
Google har kartlagt hur hackarna arbetar i coronatider. Arkivbild. Foto: TT/SipaUSA

Hackergrupper med statligt understöd riktar in sig mot hälsoorganisationer och myndigheter under coronapandemin. Den varningen kommer från säkerhetsexperter på nätjätten Google.

Publicerad

Hackare skickar varje dag ut 18 miljoner mejl och 240 miljoner meddelanden relaterade till coronapandemin, skriver Googles it-säkerhetsavdelning i ett blogginlägg.

"Hackare ser kriser som en möjlighet, och covid-19 är inget undantag", heter det i blogginlägget. Cyberattackerna genomförs enligt Google mot de flesta av världens länder, inklusive Sverige.

Attackerna ändrar karaktär och mål i coronatider. Ett exempel på så kallat nätfiske riktades mot statsanställda i USA. De fick mejl från vad som såg ut att vara snabbmatskedjor där de erbjöds gratis måltider eller specialpriser på hemleverans. Målet var i själva verket att få personalen att skriva in känslig information, som lösenord eller kortnummer, på hackarnas sajter.

Flera attacker har också utförts av hackergrupper med statligt stöd. Vilka länder som stött de här grupperna berättar inte Google, men det är enligt bolaget ett dussintal och de riktar in sig mot hälsoorganisationer som WHO.

"Hälsoorganisationer, folkhälsomyndigheter och individer som arbetar där blir nu mål, som ett resultat av covid-19", skriver Google.

Hackergrupperna utger sig också ofta för att vara WHO eller ett lands folkhälsomyndighet.