Populärteknik

Franska armén stridsövade med robothunden Spot

Robothunden Spot är drygt 30 kilo tung och utrustad med kameror. Här demonstreras den i den amerikanska tillverkaren Boston Dynamics lokaler i januari 2021. Foto: Foto: AP Photo/Josh Reynolds
Robothunden Spot är drygt 30 kilo tung och utrustad med kameror. Här demonstreras den i den amerikanska tillverkaren Boston Dynamics lokaler i januari 2021. Foto: Foto: AP Photo/Josh Reynolds

Framtidens slagfält väntas vara robotiserat. Därför har studenter vid Frankrikes främsta militärskola fått göra stridsövningar med Boston Dynamics robothund Spot.

Publicerad

Franska École Spéciale Militaire de Saint-Cyr är landets främsta militärutbildning. En av utmaningarna som skolans studenter får räkna med att hantera på framtidens slagfält är robotiseringen. För att rusta dem inför detta har studenterna nu fått göra stridsövningar med olika robotar, däribland amerikanska Boston Dynamics Spot, berättar The Verge

Soldaterna har i två dagars tid fått öva sig på olika stridsscenarier, både med och utan robotar. På så sätt har de kunnat utvärdera maskinernas potentiella roll i strid.  

Det verkar som att Spots huvuduppdrag under försöken har varit spaning. Den drygt 30 kilo tunga robothunden är nämligen utrustad med kameror, kan fjärrstyras och ta sig runt terräng som exempelvis robotar på hjul inte klarar lika bra. 

En av slutsatserna från övningarna är att robotarna saktade ned operationerna. Men de ska samtidigt ha bidragit till att trupperna var mer säkra. En soldat berättar att han i en övning tack vare robotar klarade sig, men så var inte fallet i försöken utan.  

Och hur gick det för Spot då? Sådär, verkar det som. Under en övning fick robothunden slut på batteri och fick då bäras ut. 

Enligt Boston Dynamics vice chef för affärsutveckling har bolaget inte haft kännedom om att Spot skulle delta i de här övningarna på förhand. Därför vet bolaget inte heller vad som var det exakta syftet med Spots närvaro. 

Boston Dynamics har betonat att deras maskiner aldrig kommer att vara beväpnade. Enligt användarvillkoren för Spot är det inte tillåtet att använda robothunden för att skada eller skrämma människor eller djur, som ett vapen eller för att möjliggöra något vapen.