Premium

Framsteg för Quantumscapes lovande batteriteknik: ”Imponerande”

Volkswagenbackade Quantumscape har äntligen avslöjat detaljer om sin batteriteknik. Målet är att den ska finnas i VW:s bilar 2025.

Publicerad

Amerikanska Quantumscape utvecklar en battericell med två framtidstekniker som skiljer dem från dagens batterier: En elektrolyt i fast fas och en anod av litiummetall. Nu har företaget för första gången presenterat resultat från labbtester. Volkswagen har investerat tungt i bolaget som nyligen börsnoterades. Microsoftgrundaren Bill Gates finns också med ombord.

En anod av metalliskt litium ger en högre energitäthet än dagens anoder som vanligen görs av grafit (ibland med inslag av kisel). I ett vanligt litiumjonbatteri hålls de laddade litiumatomerna på plats av grafitstrukturen i anoden. Men i Quantumscapes batteri utgörs anoden helt och hållet av samma litiumatomer som står för energitransporten mellan anod och katod. När cellen laddas ur vandrar litiumjonerna över till katoden (den positiva elektroden). I en helt urladdad cell finns alltså ingen anod kvar i egentlig mening.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här