Digitalisering

FRA skickar rådata utomlands

Dag Hartelius. Foto: TT
Dag Hartelius. Foto: TT

FRA lämnar "relativt stora mängder" rå signalspaningsdata till en liten grupp utländska partners. Det framkom när FRA höll pressträff i måndags.

Publicerad

I måndags bjöd civila Försvarets radioanstalt, FRA, in media för att svara på frågor om den senaste tiden signalspaningsdiskussion och för att presentera nye generaldirektören Dag Hartelius, som med sina 27 år som diplomat beskrivs som en UD-räv.

FRA hymlar nu inte längre med att man via signalspaningen samlar in stora mängder digitala data som man sedan i obearbetad - eller i rå form - byter med andra länder i försvarsunderrättelsesyfte.

Dock får svenska myndigheter, som regeringskansliet och Försvarsmakten med flera, som uppdrar åt FRA att hämta in information bara ta del av uppgifterna via skrivna analysrapporter. Detta för att skydda källor, uppger man på FRA.

- Skälet till att vi lämnar ut rådata till andra länder är att vi litar på dem vi samarbetar med, och att vi själva efterfrågar den typen av information, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA.

Han uppger att "relativt stora mängder" signalspaningsdata lämnas ut till "ett ganska litet antal länder"; och att informationen först väljs ut och sedan passerar tekniska filter innan andra länder får del av den. Filtren ska hindra att uppgifter om svenskar läcker utomlands.

Samtidigt som avlyssningsskandalerna i världen avlöser varandra, ger Dag Hartelius den svenska FRA-lagen och systemet med domstolstillstånd och granskningsorgan godkänt:

- Jag känner mig trygg med de ramverk vi har i Sverige. Samtidigt finns det ett behov av diskussion, säger han.

Kommer du då att verka för ökad öppenhet och insyn i FRAs arbete?

- Vi är öppna jämfört med andra länder. Se bara på vår hemsida och jämför den med exempelvis GCHQs (reds anm: det brittiska signalspaningsorganet), säger Dag Hartelius.

Nya myndighetschefen säger sig inte kunna kommentera de utländska partnersamarbetena, på grund av sekretess. Men att Sverige samarbetar med kretsen "The Five Eyes", USA, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och Kanada samt ett par länder till, är numera ingen hemlighet .