Miljö

Fosfor i maten hot mot miljön

Foto: Alamy

Livsmedelsindustrins tillsatser av fosfor i maten är så omfattande att det utgör ett hot mot miljön i hav och sjöar. Det visar en analys från Havsmiljöinstitutet.

Beräkningarna visar att det i dag tillsätts mer fosfor i maten än man tidigare använde i maskindiskmedel innan det begränsades av miljöskäl. Resultatet överraskar forskarna.

– När vi såg siffrorna var första reaktionen att det måste vara en felräkning. Jag trodde att alla stora fosforkällor i samhället redan var utredda ur miljösynpunkt, säger professor Anders Grimvall på Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet, till TT.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här