Populärteknik

Första Galileosatelliterna i fel bana

De två första satelliterna i det europeiska navigationssystemet Galileo sköts upp i helgen, men hamnade i fel omloppsbana.

Publicerad

(Uppdaterad) Under natten till lördagen sköts satelliterna Doresa och Milena upp med en rysk Soyuz VS09-raket från ESA uppskjutningsplats i Franska Guiana, de första i ett nät om 30 stycken som ska bli navigationssystemet Galileo.

Inledningsvis såg det ut som om uppskjutningen hade lyckats, men efter några timmar kom ett kort meddelande från Arianespace att allt inte stod rätt till.

Satelliterna har hamnat i elliptisk bana i stället för cirkulär, och dessutom flera tusen kilometer lägre än planerat, meddelar Arianespace.

Arianespace använder sig vid uppskjutningarna av olika raketer: Ariane, Vega och Soyuz. Uppskjutningarna med de ryska Soyuz-raketerna, som brukar betraktas som mycket pålitliga, genomförs av rysk personal.

Det är oklart om de båda satelliterna kan förflyttas till rätt bana. Under måndagen ska företaget tillsammans med rymdorganisationen ESA och EU inleda en utredning kring vad som gick fel.

Nästa uppskjutning av Galileosatelliter är planerad till sista kvartalet i år. Fullt utbyggt beräknas systemet vara mot slutet av det hör årtiondet, och ska då erbjuda mer precis positionering än amerikanska gps och ryska Glonas.