Innovation

Forskare har hittat nytt forntidsdjur – med 45 tentakler

Rekonstruktion av Sollasina cthulhu. Foto: Courtesy of Elissa Martin, Division of Invertebrate Paleontology, Yale Peabody Museum of Natural History.

Det här är definitivt inget husdjur för den som är spindelrädd. En 430 miljoner år gammal fossil ger forskare klartecken om att en ny art har upptäckts.

Publicerad

En fossil är allt som finns kvar av det spindelliknande djuret som fått namnet Sollasina cthulhu. Det kravlade troligtvis runt på havsbotten för 430 miljoner år sedan, och du kanske kan gissa hur den tog sig fram? Forskare från Yale, Oxford, the University of Leicester, Imperial College London, och University College London kunde från fossilen tyda att djurets kropp var täckt med tentakel-liknande armar. Inte sex eller åtta stycken, utan den traskade runt med hjälp av sina 45 armar, enligt Yale News.

Varelsen var sannolikt släkt med andra djur som finns i havet i dag, som havsgurkan, sjöborren och sjöstjärnor. Men Sollasina cthulhu, och andra liknande forntida djur hade utmärkade egenskaper, deras armar var mycket kraftigare.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här