Digitalisering

Expert sågar Twitter-köpet: ”Musk gör sin sämsta affär någonsin”

Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier. Och Elon Musk. Foto: TT
Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier. Och Elon Musk. Foto: TT

Elon Musk har talat sig varm om yttrandefrihet och vill att människor ska få uttrycka sig mer fritt. Nu är Twitterköpet i hamn – hur blir det med hans vision för plattformen? ”Han gör nog sin sämsta affär någonsin”, säger mediestrategen Brit Stakston.

Publicerad

Elon Musk har tidigare aviserat att han bland annat vill köpa ut Twitter från börsen och göra det till ett privat företag. En annan sak som varit uppe på tapeten från Musks håll är att släppa plattformen fri från moderering.

– Han kommer säkerligen vilja tona ned modereringsriktlinjerna än tvärtom, säger Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier.

Enligt henne finns det generellt en idé hos techbolag att om man låter saker vara fria så kommer allt bli "frid och fröjd".

– Men verkligheten är annorlunda. Det finns nu en dokumenterad verklighet vad gäller hat och hot online. Modereringsriktlinjer har handlat om en sund miljö för dem som använder plattformen.

Påverkar offentliga samtalet

Det är också djupt bekymmersamt att kontrollen över ytterligare en stor kommunikationskanal ägs av en enskild individ, menar Stakston. Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs bolag äger, förutom Facebook, bland annat Instagram och Whatsapp.

– Vi kan konstatera att en av världens rikaste män till sin palett nu har en plattform som trots sin marginalitet användarmässigt har, framför allt i USA, en otroligt stor påverkan på det politiska och sociala samtalet och styr även det offentliga samtalet.

Att Elon Musk är en entreprenör och duktig på affärsutveckling råder det inga tvivel om, anser Stakston. En del av det som Elon Musk sagt att han vill göra med Twitter är bra menar hon, exempelvis prenumerationsmöjligheter, lösa problem med så kallade botar och fejkkonton och verifikation av användare.

"Komplexa frågor"

Men allt det här är inte helt enkelt.

– Ett bättre sätt att verifiera identiteter kan vi tycka är jättebra. Men vi ska komma ihåg att anonymitet på nätet är också en rättighet och här finns grundkonflikten.

Hur allt det här ska gå ihop med Musks vision om ett öppet och demokratiskt digitalt torg är svårt.

– Det är komplexa frågor som krockar med idealbilden, säger hon och tillägger att förändringar kommer ta lång tid.

– Twitter är och har varit en dålig affär för ägarna.