Populärteknik

Expert: Ögonen tar inte skada av ljuset från mobiltelefonen

Blåljuset från mobiltelefonen är inte skadligt för ögat, enligt ögonexperten David Ramsey. Foto: Claudio Bresciani/TT
Blåljuset från mobiltelefonen är inte skadligt för ögat, enligt ögonexperten David Ramsey. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Shutterstock/IBL
Foto: Shutterstock/IBL

Tar ögat skada av att titta på mobilskärmen? Kan ljuset från en mobiltelefon göra dig blind? Detta är ständigt uppkommande frågor. Och det korta svaret är nej, experten David Ramsey reder ut.

Publicerad

Skärmarna i vår vardag blir allt fler, och en naturligare del av den. Samtidigt höjs oro för hur det blåa skenet från mobilskärmen, surfplattan eller tv:n påverkar våra ögon, på lång sikt. Tar ögonen skada? Kommer vi bli blinda?

Det korta svaret är nej, det mänskliga ögat tar inte skada av det blåa ljuset från mobiltelefonen, det skriver David Ramsey, som är speciellist på näthinnesjukdomar och direktör för ögonforskningsavdelningen vid Lahey Hospital för Harvard Medical School. Han reder ut frågorna.

”Inte skadligt för näthinnan”

Det är sant att man kan ta skada av blått ljus, men bara om olika celler i kroppen överexponeras. Men det blåa ljuset från elektroniska enheter som smarta telefoner, surfplattor, bärbara datorer eller tv-apparater, skadar varken näthinnan eller någon annan del av ögat, enligt Ramsey.

”Det är osannolikt att det här blåa ljuset skadar näthinnan. Konsumentelektronik är inte skadlig för näthinnan på grund av mängden ljus som utsänds. Industriella källor av blått ljus är avsiktligt filtrerade eller avskärmade för att skydda användarna”, skriver han.

Det finns inte heller något i nuvarande forskning som tyder på att blåljusfilter som finns att köpa skyddar näthinnan enligt Ramsey, som också hävdar att företag blivit bötfällda på grund av missledande reklam kring detta.

Även om blåljuset från mobilskärmen är ofarligt så finns det andra typer av blåljus som faktiskt kan skada ditt öga. Ett exempel på detta är militärklassade ficklampor, att titta direkt i ljuset på en sådan skulle kunna skada ögat, menar Ramsey.