Samhälle

Expert: ”Inte så enkelt att skicka Archer till Ukraina”

Försvarsmaktens artilleripjäs Archer visas upp i samband med en övning under försvarsövningen Aurora 17 under 2017. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Försvarsmaktens artilleripjäs Archer visas upp i samband med en övning under försvarsövningen Aurora 17 under 2017. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Högt på Ukrainas önskelista står det svenska artillerisystemet Archer. Men det räcker inte att skicka ned pjäser – vapensystemet kräver både utbildning, reservdelar och underhåll, enligt en expert på Försvarshögskolan. ”Det är inte så enkelt som politiker vill låta det framstå.”

Publicerad

Medan kriget pågår i Ukraina diskuteras det inom regeringen vilka vapensystem som Sverige kan bidra med. Högt på Ukrainas önskelista står artillerisystemet Archer, som den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba gjorde klart när han besökte Stockholm i augusti. Statsministern Ulf Kristersson (M) uppgav i samband med besöket att Ukraina skulle ha "extremt stor nytta" av Archer.

Men det kan bli komplicerat att skänka systemet till Ukraina. Rein Pella, lärare i försvarssystem på Försvarshögskolan, säger att Sverige i så fall måste ställa upp med både underhåll och reservdelar.

– Går systemet sönder måste det repareras någonstans. Behöver man göra det i Boden blir det ju en lång väg att transportera pjäserna, säger Pella.

"Inte så enkelt"

– Det är inte så enkelt som politiker vill låta det framstå. Utan underhåll kommer inte vapensystemet hålla längre än några veckor. Det måste till någon logistikoperation för att det ska fungera.

Det kommer även att ställa krav på att Ukraina får hjälp med utbildning.

– Sverige behöver utbilda personal. Det är en självklarhet, säger Pella.

– Att köra pjäsen och skjuta är inte svårt. Det svåra är att hålla koll på sensorerna och alla delsystemen och att bli bra på det.

Billigare system

En viktig vändning för Ukraina kom när USA levererade raketartillerisystemet Himars. Med hjälp av systemet kunde Ukraina attackera på längre håll än tidigare. Rein Pella pekar på att Archer skulle bli billigare att använda än Himars.

– Tänkt dig att man ska beskjuta en skog där fienden gömmer sig. Då måste man avfyra flera skott. Då skulle det bli dyrt med Himars som kostar 160 000 dollar för varje raket, säger han.

– I skogen behöver vi mycket verkan och då kanske det behövs 200 granater. Archer är därför ett billigare system med billigare granater om än inte med samma precision.

Rein Pella tror inte att Rysslands regering skulle bli mer eller mindre upprörd om Sverige skickar Archer till Ukraina, eftersom Sverige endast är ett land av många som skickar materiel.

– Men om det ger en avgörande verkan på stridsfältet vet jag inte, man vinner inte kriget på egen hand med det här systemet.

Fakta: Systemet Archer

Utvecklad av svenska BAE Systems Bofors för Försvarsmakten. Uppgraderad version av artilleripjäsen Haubits 77B, bland annat för att passa internationell ammunition.

Självgående system där personalen inte behöver stiga ur förarhytten när den används eftersom den kan fjärrstyras. Personalen är därmed skyddad under tiden man grupperar och skjuter.

Kan skjuta 8–9 skott i minuten upp till 50 kilometer.

Bemannas av en vagnchef, förare och upp till två operatörer.

Sverige har 48 Archersystem, varav 24 är gripbara och 24 är magasinerade.

Källor: Försvarshögskolan, Försvarsmakten