Digitalisering

Expert: ”Domen stoppar inte fildelare”

Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Den nya domen som tvingar Bredbandsbolaget att blockera fildelningssajten The Pirate Bay kommer inte att stoppa spridningen av olagliga fildelningar, enligt it-forskaren Daniel Westman vid Stockholms universitet.

Publicerad

– Det här är inte steget som kommer stoppa all piratkopiering. Är det något vi har lärt oss av historien så hittar tekniken nya vägar. Det finns alltid kunniga personer som kan gå runt blockeringen, säger Daniel Westman.

Samtidigt tycker han inte att man ska avstå från att försvåra fildelning på internet. Men för att helt stoppa fildelningar måste domen kombineras med andra åtgärder.

– Det finns ingen enkel lösning på piratkopiering och det här är ett steg i att få stopp på det. Men det primära sättet vore att gå rakt på källan. Det är att föredra mot de här verktygen, säger Westman.

Läs mer:

Han menar att åtgärden är ”kontroversiell” och att det fortfarande är oklart hur det kan användas i praktiken.

– Det viktiga är att internetleverantörer inte är ansvariga och ska straffas utan att en domstol numera kan besluta i de här frågorna i varje enskilt fall, säger Westman och fortsätter:

– Det här handlar inte om att blockera vilka sajter som helst, utan sådana som har väsentligt mycket piratkopierat material. Det får ju inte heller ske en blockering på sajter bara för att de kan innehålla piratkopierat material. Man kan till exempel inte blockera hela Youtube.

Domen fastslogs av Patent- och marknadsdomstolen och har i detta fall förklarats som högsta instans. Det lämnar ett prejudicerande fall för andra internetleverantörer att spärra sajter att sprida upphovsrättsligt skyddat material, enligt Westman.

– Det är inte helt oväntat med tanke på att liknande domar har fastslagits i andra EU-länder som Danmark, Italien och Frankrike.